Зашто радници Гугла шаљу своју децу у школе у којима нема компјутера

У срцу Силиконске долине (Калифорнија) постоји школа у коју запослени компанија као што су Гугл, Епл и Јаху шаљу своју децу. Али, иако је у дигиталном средишту Америке, у тој школи не постоје ни један паметни телефон или било који други екран.
Уместо тога, учитељи у Waldorf School of the Peninsula преферирају искуствени приступ учењу који је у снажном контрасту с трендом да се учионица испуни најновијим електронским уређајима.

5acd4_zastita-racunara-cyber.kriminal

Педагогија школе наглашава улогу маште у учењу и узима холистички приступ који интегрише интелектуални, практични и креативни развој ученика.

Али, чињеница да родитељи који раде за најснажније технолошке компаније доводе у питање вредност рачунара у едукацији, намеће питање – да ли је футуристични сан о високотехнолошким учионицама заиста у најбољем интересу нових генерација?
Глобални извештај ОЕЦД-а каже да они образовни системи који су много уложили у компјутерску опрему „нису доживели никакво посебно побољшање“ у резултатима ПИСА тестова из читања, математике и науке.

Најбољи образовни системи, попут оних у источној Азији, били су врло опрезни у вези с употребом технологије у својим учионицама, наводи се у извештају. Ученици који користе рачунаре врло често, постижу лошије резултате од оних који их употребљавају умерено.

Удружења Валдорфских школа Северне Америке, објашњава да њихов приступ користи „с временом тестиране истине о томе како деца најбоље уче“.

Учитељи подстичу децу да уче путем уметничког изражавања и разних активности попут сликања, цртања, уместо да уче информације с рачунара. Тај креативнији приступ едукацији оживљава лекције па је пуно делотворнији од показивања ученицима низа слика на екрану.

„Лекције вам приказују учитељи, а не роботи, који не само да се брину о дететовој едукацији, него и о њима као појединцима“, кажу из Удружења. „Чега се сећате из учионице док сте били дете? Чест одговор је: разредних излета, експеримената у лабораторију или прелепе приче. То су ствари које остају с вама и 50 година касније.“

Валдорфске учионице осмишљене су тако да се ученици осећају опуштено и угодно, уз природне дрвене столове и биљке. Идеја је да се одстране утицаји компјутера и подстакне снажнији ангажман учитеља и ученика током лекција.

Један од разлога због којих родитељи који раде у дигиталној индустрији за своје дете бирају школу с ниским или никаквим уделом технологије је тај што такве школе децу уче вештинама иновативног размишљања какве многи послодавци захтевају. Ученицима који су „одрасли на технологији” често мањка способност ширег размишљања и решавања проблема.

Сара Торн, директор школе Акорн у Лондону, такође преиспитује претпоставку да ће ограничавање или избацивање технологије из учионице лоше утицати на будућу запошљивост ученика.

Ученицима млађима од 12 година у тој школи је забрањено коришћење мобилних телефона и рачунара, забрањено им је гледање филмова или ТВ-а у било које време, укључујући и празнике.

Циљ је поступна интеграција електронских уређаја у развитку детета, а ученицима се допушта гледати ТВ када наврше 12 година, и то само документарне филмове које су претходно одобрили родитељи. Интернет је потпуно забрањен до 16 година – код куће и у школи, а рачунари се могу користити само као део курикулума код деце старије од 14 година.

Сара Торн тврди да су ученици позитивно реаговали на ограничења. Млађи цене прилику за игру, а адолесценти који су прешли у ту школу из традиционалних школа признају да су сада срећнији.

Извор: Zelenaucionica.com

Posted on 13. januara 2020., in Pomoć onima koji uče, Poučno. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: