Danas slavimo Srpsku Novu godinu, Svetog Vasilija Velikog i Mali Božić

Danas proslavljaju Novu godinu svi oni koji vreme računaju po julijanskom kalendaru. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju i Mali Božić i Svetog Vasilija Velikog.

Mali Božić je drugo ime za Obrezanje Gospodnje, praznik posvećen Isusu Hristu. Obrezivanje je najstariji jevrejski obred, koji se izvodi nad muškim detetom, uvek osmog dana nakon rođenja. Ovaj praznik je spomen na osmi dan po rođenju Spasitelja kad je on obrezan, čime je potvrđena njegova čovečja priroda. Prilikom obrezanja, što je bila praslika novozavetnog krštenja, Bogomladencu dadoše ime Isus što znači „spasenje“.

obrezanje

Sveti Vasilije Veliki jedan je od slavnih svetitelja koji je često nazivan „vredna pčela“ Crkve Hristove. Bio je jedan od najobrazovanijih otaca hrišćanske crkve. Rođen je u vreme cara Konstantina, 329. godine. Još kao nekršten podučavan je 15 godina u Atini filozofiji, retorici, astronomiji i svima ostalim naukama toga vremena. Vasilije se u zrelim godinama krstio na reci Jordanu sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio je episkop Kesarije Kapadokijske skoro 10 godina. Sačuvana su njegova mnogobrojna dela. Po njemu je nazvana i crkvena služba, koja se obavlja 10 puta u godini: 1. januara, uoči Božića, uoči Bogojavljenja, u sve nedelje Časnog posta, osim Cvetne nedelje, na Veliki četvrtak i na Veliku subotu. Sveti Vasilije Veliki je umro 1. januara 379. godine.

Narodni običaji

Veruje se da se danas ne treba svađati, jer će ljude u protivnom cele godine terati baksuz, dok se u nekim krajevima veruje da se danas posebno treba čuvati da vas neko ne prevari.

Stari su govorili da bi Novu godinu valjalo dočekati budan, a da neudate devojke gataju ako žele da znaju da li će se te godine udati i za koga. U nekim krajevima naše zemlje, devojke bi se pre svanuća penjale na tavan, bacale svoju obuću kroz vrata, pa ako obuća, kad padne, stoji u smeru suprotnom od kuće – to je znak da će u tom pravcu i otići, odnosno udati se. Negde se verovalo da devojka koja ne može da se uda treba na Mali Božić da prenoći u tuđoj kući, pa će odmah biti isprošena.

U nekim krajevima se verovalo da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno.

Običaj je da domaćice danas umese vasilicu, obredni hleb, koja je ime dobila po prazniku Svetog Vasilija Velikog. Vasilica može biti i slatka i slana, ali važno da se mesi sa mnogo ljubavi i jede topla na Mali Božić. Recept za vasilice možete pronaći ovde.

Srećan praznik svima koji ga danas slave!

Posted on 14. januara 2020., in Biblioteka, Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: