Advertisements

Koja je sudbina „devojke“ u naslovu knjige?

Spisateljica Emili Mandel odlučila je da pročešlja podatke i otkrije da li knjiga sa „Devojkom“ (Girl) u naslovu, ako ju je napisao muškarac, ima veće verovatnoće da završi mrtva nego ako je autor žena?

Rozamund Pajk u filmu "Iščezla" (Gone Girl)

Emili Mandel, i sama autorka nagrađivanog romana „Stanica jedanaest“ (Vulkan, 2015), bila je zapanjena i zaintrigirana brojem bestselera sa imenicom „Devojka“ u naslovu poslednjih godina. Taj trend je procvetao zahvaljujući serijalu „Milenijum“ Stiga Lašona (N.B. Lašonove knjige u originalu nazvane „Muškarci koji mrze žene“ i „Kula od karata“ na engleskom su prevedene „Devojka sa tetovažom zmaja“, odnosno „Devojka u paukovoj mreži“) a nastavljen hit knjigama i njhovim filmskim adaptacijama „Devojka iz voza“ (The Girl on the Train) Pole Hokins i „Iščezla“ (Gone Girl) Džilijan Flin.

„Ko su te devojke i zašto ih ima toliko? Knjige sa imenicom ‘devojka’ u naslovu čine delić ukupnog godišnjeg izdavaštva ali one redovno završavaju na listama najprodavanijih knjiga“, piše Mandelova.

„Više od činjenice koliko su učestale knjige sa ‘devojkom’, htela sam da otkrijem ko piše te knjige i koja je sudbina devojke iz naslova“.

Numi Rapas u filmu "Devojka sa tetovažom zmaja" (The Girl with the Dragon Tattoo)

Uz pomoć saradnika, Mandelova je analizirala preko 2000 popularnih knjiga sa „devojkom“ ili „devojkama“ u naslovu; kada je odstranila kuvare, knjige za decu i mlade, kao i one koje su imale rejting ispod 250 na Goodreads, došla je do brojke od 810 naslova.Otkrila je da je verovatnije da će knjigu sa „devojkom“ u naslovu napisati žena – u 79 odsto slučajeva. Devojka je, otkrila je Mandelova, uglavom bila dobro: ostala je živa u 85 odsto knjiga, u 7 odsto je mrtva, a u 7 je nestala.

No, „nešto zanimljivo i blago uznemiravajuće“ desi se kada naslove razvrstate prema polu autora i opet uradite celu analizu: devojka je imala manje šanse da bude dobro ako je pisac muškarac.

U 68 odsto slučajeva devojka u knjizi muškog pisca je živa, mrtva je u 17 posto a u 15 procenata knjiga ona je ili nestala ili se izgubila. Sa druge strane, u knjigama ženskih autora devojka je preživela u 90 odsto slučajeva.

Emili Blant u filmu "Devojka iz voza" (The Girl on the Train)

Mandelova kaže da „bi bilo pravedno oceniti da je verovatnije da će devojke i žene iz naslova knjiga koje su pisali muškarci završiti mrtve“, dodajući da ne može da smisli nikakav „olakšavajući faktor“ kojim bi ovo objasnila. Autorka studije misli da će ovaj fenomen teško da odumre u skorijoj budućnosti, jer već ove jeseni čak pet novih knjiga sa devojkom u naslovu stiže u američke i britanske knjižare.

Izvor:

Blic

 

Advertisements

Posted on 11. novembra 2016., in Knjige, časopisi i pisci. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: