Advertisements

Zbornik srpskog humora i satire u regionu i dijaspori

Pod naslovom „Smeh nije greh“ objavljen je zbornik srpskog humora i satire u regionu i dijaspori, koji je priredio književnik iz Beograda Aleksandar Čotrić. U ovom izboru na više od 420 strana nalaze se aforizmi, epigrami, pesme i priče 93 autora iz 23 zemlje sveta sa svih pet kontinenata, a za svakog pisca navedeni su i osnovni biobibliografski podaci.

knjiga jpg

Zanimljivo je da su po svojim osnovnim zanimanjima autori iz zbornika – ambasadori, poslanici, profesori univerziteta i škola, filolozi, lekari i medicinski radnici, arhitekte, oficiri, inženjeri, bankari, trgovci, novinari, kontrolori letenja, istoričari, muzičari, ekonomisti, pravnici i slobodni umetnici.

U Zborniku su zastupljeni Slavomir Gvozdenović, Ljubinka Perinac Stankov i Goran Mrakić iz Rumunije, Vjekoslav Vukadin iz Holandije, Radomir Putniković iz Velike Britanije, Saša Jovičić Eks iz Hrvatske, Dragiša Kašiković iz SAD, Miladin Berić, Bojan Bogdanović, Đorđe Latinović, Slobodan Janković i Jovo Nikolić iz BiH, Vladislav Vlahović i Milica Bakrač iz Crne Gore, Ljubiša Simić iz Nemačke, Svetlana Matić iz Austrije, Jelena M. Ćirić iz Češke, Olga Lalić Krovicka iz Poljske, Dragan Jakovljević iz Mađarske, Gordana Jović Stojkovska iz Makedonije…

Priređivač Zbornika Aleksandar Čotrić napominje u uvodniku da je birao „dela prema estetskom i umetničkom kriterijumu, čija se vrednost ogleda u sadržaju, formi, jeziku, stilu, predočenim mislima i idejama, kao i u etičkim stavovima i humanističkim i moralnim porukama“.

Čotrić dodaje i da se rukovodio principom da budu „predstavljeni stvaraoci rođeni u 19. i 20. veku, da trajno žive izvan Srbije, da pišu na svom maternjem – srpskom jeziku i da se izjašnjavaju da pripadaju srpskoj književnosti“.

Najčešće teme humorističko-satiričnih dela u zborniku „Smeh nije greh“ su dehumanizacija društva, udar velikog kapitala na malog čoveka, tranzicija, privatizacija, nezaposlenost, socijalni problemi, izbori, stranke, odnos Evropske unije prema Srbiji, Kosovo i Metohija, mediji, protekli balkanski ratovi, intervencionizam velikih sila, žensko-muški odnosi…Zbornik je objavio Savez Srba u Rumuniji, a recenzenti su dr Slavomir Gvozdenović iz Temišvara i Vitomir Teofilović iz Beograda.

„Reč Zbornik nije prava reč. Knjiga je strogi odabir, reprezentativna panorama, skoro antologijska selekcija. Namerno nije antologija u najstrožem smislu te reči da bi nam predočila što širu, panoramsku sliku našeg književnog stvaralaštva u svetu, da osetimo puls njihovog života daleko od matice. Zato je ova knjiga i svojevrsna hronika, socio-psihološka slika našeg naroda u okrilju drugih političkih i kulturnih obrazaca, u opreci ili sadejstvu s obrascima ponetim iz zavičaja“, ističe u recenziji Teofilović.Knjigu je ilustrovala Anastasija Vasić iz Beograd, a autor naslovne strane je Nikola Dragaš iz Pančeva.

Izvor:

RTV

Advertisements

Posted on 11. novembra 2016., in Biblioteka, Knjige, časopisi i pisci, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: