Advertisements

Doktorat zaživeo u stripu

Centar za promociju nauke objavio prvi ilustrovani naučni rad koji se dotiče filozofije, istorije, psihologije, anatomije… Autor Nik Suzenis nas „vozi“ kroz celokupno dostignuće ljudskog roda.

14_620x0

Sasvim jedinstveno izdanje kojim je Centar za promociju nauke iskazao (i ostvario) ambiciju da svoju izdavačku delatnost podigne na viši nivo – „Odravnjivanje“ Nika Suzenisa je inovativna, po svemu izuzetna knjiga. Po sebi presedan, kao prvi dosad odbranjeni (i objavljeni) doktorat u formi stripa, „Odravnjivanje“ kao „dva u jedan“ izdanje izuzetan je poduhvat, autorski podvig i u slici i u reči. Vizuelna atraktivnost i nesporni crtački dometi Suzenisa kao etabliranog strip autora, naime, nimalo ne idu nauštrb naučne vrednosti štiva sadržanog u „oblačićima“ – naprotiv.

Autor nas „vozi“ kroz celokupno dostignuće ljudskog roda, dotičući se filozofije, istorije, psihologije, anatomije bez trunke elitizma, i sam „putujući“ od početnog pesimizma do optimizma u završnici – koja i sama stremi oslobađanju granica, te samo pokazuje put, bez pretenzija za pružanjem (ili nalaženjem) konačnih odgovora.

– „Odravnjivanje“ je pobuna protiv primata reči nad slikama u tradiciji zapadne misli; Suzenis koristi modernu formu stripa, jedinstvenu po kombinovanju vizuelnog i tekstualnog pristupa, kako bi pokazao da su slika i reč nezamenljivi partneri u kreiranju i prenošenju značenja – zaključeno je u Harvard University Press, gde je prvi odbranjeni doktorat u formi stripa i objavljen, aprila prošle godine. Godinu dana ranije, 2014, Nik Suzenis je svoju disertaciju naslovljenu takođe kao „Odravnjivanje“ (Unflattening) odbranio na Učiteljskoj školi Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

Ovo neobično delo istovremeno pruža i jedan univerzalni kritički osvrt na obrazovne sisteme (koji nas mahom formatiraju u jednodimenzionalne ličnosti, usađujući nam određene, ograničene obrasce mišljenja), i predstavlja poziv da budemo otvoreni i radoznali. Upravo su taj podsticaj na radoznalost, na promišljanje i preispitivanje svega, na učenje kao aktivan proces, označili kao lajtmotiv ove knjige ljudi okupljeni oko njenog srpskog izdanja: urednik ovog izdanja „Odravnjivanja“ i rukovodilac Grupe za izdavaštvo CPN Ivan Umeljić, kao i prevoditeljka stripa na srpski jezik Marija Novaković, i recenzent Nevena Buđevac.

Koncept „ravnosti“ i mogućnosti njenog uklanjanja, izlaska iz ograničene percepcije markuzeovskog jednodimenzionalnog čoveka oličenog u istom takvom, „uravnjenom“ umu – polazna su tačka Suzenisovog obimnog rada, koji prevazilazi granice konkretnih naučnih disciplina.

PRESTIŽNA PRIZNANjA

Među priznanjima kojima je ovenčano „Odravnjivanje“ je i prestižna nagrada Američke asocijacije izdavača za vrhunski akademski rad, i to u dve kategorije – za najbolje izdanje u okviru studija medija i kulture, kao i za najbolje izdanje u humanističkim naukama uopšte, gde strip nikada ranije nije bio ni nominovan. Dobio je i Lynd Ward nagradu Državnog univerziteta u Pensilvaniji za najbolju grafičku novelu, a bio je i nominovan u kategoriji najboljeg akademskog rada 2016. za jednu od najprestižnijih nagrada u svetu stripa, Eisner Award koja se dodeljuje svake godine na velikom sajmu stripa u San Dijegu u Kaliforniji.

Izvor:

Večernje novosti

Advertisements

Posted on 11. novembra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: