Advertisements

Najstarije biblioteke na svetu

Ljubitelji dobre knjige uvek mogu da pronađu razlog zašto bi pošli na put. Neko se za posetu stranoj zemlji odluči kako bi posetio mesto rođenja ili smrti omiljenog pesnika ili pisca, a ima i onih koji polaze na put kako bi obišli najstarije biblioteke ili knjižare.

Koji god da je razlog vašeg putovanja, uzmite u razmatranje neke od ovih destinacija, a posebno ove stare biblioteke, jer u njima ne samo da ćete se susresti sa drevnošću nekih starih primeraka, već ćete možda i nešto bolje razumeti zašto je važno negovati i čuvati dobru knjigu – pa neka traje i čitav vek!

banner13sharp-1000x500

 

Ako arhitektura i slikarstvo zaslužuju da se zbog njih obiđe čitav svet, onda to svakako zaslužuju i biblioteke:

1. Al Qarawiyyin biblioteka

Al Qarawiyyin biblioteka seo je jednog od najstarijih univerziteta na svetu. Na tom mestu nalazi se i džamija, osnovana još 859. godine od strane žene po imenu Fatima al-Fihri. Ovo je mesto nekih od najdragocenijih islamskih rukopisa sačuvanih iz davnih vremena. Soba sa dragocenim spisima sadrži četiri brave i četiri ključa koja imaju različite osobe, pa ih je moguće otvoriti samo u slučaju da sve četiri osobe fizički otključaju bravu za koju imaju ključ. Zvuči kao iz bajke, zar ne?

Biblioteka Al Qarawiyyin

2. Librije u Zutfenu

Potiče iz 16. veka a nalazi se u sklopu crkve Svetog Valburga u provinciji Gelderland u Holandiji. Sama crkva datira iz 11. veka. Enterijer biblioteke kao i eksterijer ostali su gotovo sasvim nepromenjeni, a veliki deo kolekcije knjiga još uvek je okovan za stolove na kojima se one čitaju.

Librije u Holandiji

Librije u Holandiji

3. Hereford Cathedral Library

Hereford Cathedral Library u Engleskoj je jedina takozvana „okovana biblioteka“ koja još uvek čuva sve lance, šipke i katančiće kojima su se knjige štitile od lopova. Zbirka knjiga mahom teoloških datira još iz 1100. godine i ima neke od najboljih primera drevnih rukopisa. Biblioteka je takođe sačuvala drevni kovčežić za relikvije od hrasta iz 13. veka.

Hereford Cathedral Library

4. Francis Trigge biblioteka

Grad Grentam u Linkolnširu u Engleskoj je sedište biblioteke Francisa Triggea, koja je takođe takozvana „okovana“ biblioteka. Osnovana je 1598. godine, a dobila je ime po puritanskom svešteniku iz elizabetanskog vremena, koji je živeo u obližnjem selu. Zalagao se da obični ljudi mogu da se upoznaju sa božanskim principima i drugim pre svega nešto liberalnijim znanjima, te je stoga insistirao da u biblioteku dolazi prost svet i tu se obrazuje čitajući knjige. Ovo je ujedno bila i prva takozvana javna biblioteka u Engleskoj!

Francis Trigge Library

5. Royal Grammar School

Royal gimnazija u Gilfordu u Engleskoj osnovana je 1575. Sadašnji regali i police u koje su smeštene knjige datiraju iz 1897. godine a najstarija knjiga u ovoj biblioteci potiče iz 1480. godine, i štampana je u Veneciji.

Royal Grammar School u Engleskoj

Advertisements

Posted on 5. maja 2016., in Biblioteka. Bookmark the permalink. 2 komentara.

  1. Da li si možda čitala knjigu „Biblioteka noću“, Alberto Mangel, izdala Geopoetika? Sjajna je.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: