Advertisements

Finska definitivno najpismenija nacija na svetu

U istraživanju „World’s Most Literate Nations“ rangirane su države prema „čitalačkom ponašanju građana i pisanim izvorima koje građani imaju na raspolaganju“. Ispitivanje je bilo usmereno ka literarnim sposobnostima i ka onome što je nazvano „čitalačkim navikama“. Tu spada sve – od broja biblioteka, procenta prodatih novina, preko godina koje prosečan stanovnik provede u školovanju, pa do poznavanja korišćenja računara.

Education

Kada se obuhvate svi relevantni parametri, prvo mesto zauzela je Finska. Od 61bodovane države, Srbija je na 49. poziciji, a Hrvatska na 44. Rumunija je zauzela nešto bolje 41. mesto, a Bugarska 34. Slovenija je znatno bolja – na 28. mestu. Albanija je na 54. pozciji. Ostale zemlje regiona nisu ušle u zbir od 61 ispitane zemlje. Kako stoji u objašnjenju, iako je postojala tendencija da se u rangiranje uključi 200 država sveta, nisu sve države raspolagale neophodnim statistikama.

Kako je objasnio Džon Miler, autor istraživanja, rezultati daju uvid u neke parametre koji su značajni, jer čitalačko ponašanje društva značajno utiče na razvoj i uspešenost pojedinaca u ekonomijama koje počivaju na znanju i utiču na budućnost sveta.

Finsku u stopu prati Norveška koja je na drugom mestu. Slede Island, Danska i Švedska čineći „blistavu petorku najpismenijih država“. Na šestom mestu se našla Švajcarska, Amerika je na sedmom mestu, Kanada na 11, dok su Francuska i Britanija zauzele 12. i 17. mesto na tabeli.

Najlošiji ukupan rezultat od država obuhvaćenih istraživanjem zabeležila je Bocvana koja je na 61. mestu kao država sa najlošijim uslovima za razvoj pismenosti i čitanje. Nešto bolje su se kotirali Indonezija, koja je na 60. mestu, i Tajland, koji je zauzeo 59. mesto.

„Moć i vrednost pismenosti u pismenom društvu pokazuje se svakodnevno širom sveta“, stoji u izveštaju. „Brojni pojedinci. čak i čitave društvene grupe ulažu velike napore i žrtvuju mnogo toga kako bi postali podjednako pismeni kao oni koji svoje pravo na čitanje uzimaju zdravo za gotovo. Društva u kojima čitalačka aktivnost nije izražena i nije opšta, često su siromašna, oskudna u poštovanju ljudskih prava i ličnog dostojanstva svih pojedinaca, brutalna i surova“.

„World’s Most Literate Nations’s“, rangiranje Srbije po zasebnim kategorijama

– Prema pisanom novinarstvu dostupnom građanima (štampana i onlajn izdanja): 48. pozicija

– Prema bibliotekama (broj stručnih, školskih i javnih biblioteka kao i broj naslova koji su na raspolaganju za čitaoce): 22. pozicja

– Prema obrazovnom sistemu: 59. pozicija

– Prema rezultatima na testovima: 48,5

– Prema poznavanju rada na računaru: 44. pozicija.

Izvor:

Nedeljnik.rs

Advertisements

Posted on 5. maja 2016., in Biblioteka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: