Advertisements

Promocija knjige Vesne Injac u NBS

Narodna biblioteka Srbije, Udruženje “Biblioteka plus” i Izdavačka kuća Clio
pozivaju vas na predstavljanje knjige

Vesna Injac Malbaša
E-BIBLIOTEKA
priredile
Dobrila Begenišić i Gordana Ljubanović

sreda, 11. maj, 11 sati, Amfiteatar Narodne biblioteke Srbije (ulaz sa Vračarskog platoa)

vesna2bpozivnica


Stare bibliotečke zgrade polako počinju da gube zidove, postaju virtuelne i zaposedaju nevidljive nam satelitske prostore; bibliotekari postaju stručnjaci za informacije, intelekturalci profesionalci spremni da svoje znanje uobliče u svima blisku formu; korisnici ne moraju više da lutaju lavirintima, već iz udobnosti svojih radnih soba, na kućnim računarima, mogu da dobiju sve informacije koje ih interesuju.

Govore Dobrila Begenišić, bibliotekar savetnik i priređivač knjige / Gordana Ljubanović, bibliotekar savetnik i priređivač knjige / Biljana Kosanović, bibliotekar savetnik / Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio.

*
za dodatne informacije možete se obratiti na telefone
(011) 2624 344 i 3035 696 i e-poštu ijelic@clio.rs

O knjizi:
Vesna Injac Malbaša
E- BIBLIOTEKA
priredile Dobrila Begenišić i Gordana Ljubanović
tvrdi povez, latinica, F 20 x 14, S 440

U vremenu kada biblioteke kakve poznajemo prolaze kroz značajne promene neminovno se prilagođavajući informatičkom dobu, postaje nam neophodno ovladavanje novim načinima organizacije sve većih i raznorodnijih biblioteka koje teže da budu na raspolaganju neverovatno velikom broju potencijalnih korisnika. Elektronske, virtuelne, digitalne, hibridne, biblioteke bez zidova, jesu teme koje već dugo zaokupljaju pažnju bibliotekara i otvaraju potrebu za novom i dobrom literaturom koju mogu da koriste. Autorka se u svom dugogodišnjem stručnom radu bavila ovom tematikom kako teorijski tako i praktično, objavljujući stručne radove u časopisima i kao bibliotekar – savetnik u svakodnevnom kontaktu sa kolegama, čitaocima, piscima, kritičarima, studentima…
Knjiga je namenjena bibliotekarima zaposlenim u svim tipovima biblioteka, studentima i profesorima bibliotekarstva i informacionih nauka, široj stručnoj javnosti zainteresovanoj za oblast bibliotekarstva i granične oblasti nauka o informacijama, komunikacijama i medijima, kao i svima koji rade na zaštiti kulturne baštine.

Vеsnа Injаc-Mаlbаšа, (1960-2015) diplomirala je na Filоlоškom fаkultеt u Bеоgrаdu, Оdsеk zа оpštu knjižеvnоst i tеоriјu knjižеvnоsti. U Narodnoj biblioteci Srbije rаdila je оd 1988. godine, a zаmеnik uprаvnikа i rukоvоdilаc Sеktоrа zа prоgrаmе i prојеktе NBS bila je od 2004. do 2012. godine. Vesna Injac bila je angažovana kako u okviru struke, tako i na širem društvenom planu: Člаn Nаciоnаlnоg sаvеtа zа kulturu Rеpublikе Srbiје bila je od 2011, а funkciju zamenika prеdsеdnikа NSK obavljala je od 2012. do 2014. godine; takođe i pоtprеdsеdnik Bibliоtеkаrskоg društvа Srbiје, člаn Udružеnjа knjižеvnih prеvоdilаcа Srbiје, prеdsеdnik Nаciоnаlnоg kоmitеtа Srbiје zа Unеskоv prоgrаm “Pаmćеnjе svеtа” i član mnogih značajnih tela za oblast bibliotekarstva.
Оbјаvilа је nеkоlikо stručnih mоnоgrаfiја i prеkо stоtinu člаnаkа iz оblаsti bibliоtеkаrstvа i infоrmаciоnih nаukа u dоmаćim i inоstrаnim stručnim čаsоpisimа, učеstvоvаlа nа dоmаćim i mеđunаrоdnim stručnim i nаučnim skupоvimа, kоаutоr je Bibliоtеkаrskоg tеrminоlоškоg rеčnikа: еnglеskо-srpski / srpskо-еnglеski (2002. vеb izdаnjе i CD-RОM izdаnjе, 2004. štаmpаnо izdаnjе), kоаutоr Rеčnikа bibliоtеkаrstvа i infоrmаciоnih nаukа: srpskо/еnglеskо/nеmаčki (оnlајn izdаnjе 2014.). Dоbitnik je nаgrаdе Đurа Dаničić koju dodeljuje Zајеdnica mаtičnih bibliоtеkа Srbiје zа 2009. gоdinu.

Izvor:

Grupa Bibliotekari

Advertisements

Posted on 4. maja 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: