Selidba i mentalno zdravlje – kako da se izborite sa tugom zbog preseljenja?

Napisala Srbijanka Stanković

Selidba u drugi grad ili samo novi stan može da izazove mnogo kompleksnih osećanja. Od uzbuđenja i radosti, preko stresa i straha do tuge, dijapazon emocija je širok. Osećanje depresije se javlja mnogo češće nego što se misli.

Čak i u onim situacijama kada je razlog selidbe pozitivan – kada dobijemo unapređenje, počinjemo zajednički život s partnerom ili kupimo prvu nekretninu, možemo biti tužni što smo promenili mesto stanovanja.

Naravno, niko ne želi da novi dom bude razlog za anksioznost ili tugu, već sigurno utočište i oaza mira. Postoje načini koji vam mogu pomoći da što pre prebrodite ovaj period i uživate u novom stanu čim se preselite. Pročitajte.

Organizujte selidbu

Stres je jedan od glavnih faktora koji doprinose depresiji, a ukoliko se selite bez plana i organizacije možete biti sigurni da će biti stresno. Premda planiranje selidbe podrazumeva dodatni napor, ako organizujete preseljenje unapred možete svesti stres na minimum.

Za početak, počnite na vreme s pakovanjem uz dosledno označavanje kutija. Najbolje bi bilo da se pakujete mesecima (ili bar nedeljama) unapred, sobu po sobu. Na svaku kutiju zalepite nalepnicu ili još bolje – spisak sa sadržajem. To će vam u velikoj meri olakšati kasnije raspakivanje u novom stanu.

Značajan korak u celom procesu može da bude istraživanje kvarta u koji se selite. Ako je mesto vaše selidbe Beograd, ovo je zapravo i neophodno i mnogo može da pojednostavi preseljenje. Kada se posetite naselje možete da otkrijete gde su najbliže prodavnice, banka, koja je najkraća trasa do posla i slično.

Uključite prijatelje da vam pomognu ili još bolje – profesionalce. Pouzdana agencija za selidbe može biti vaš najveći saveznik i podrška, kroz siguran transport ali i pakovanje vaših dragocenosti. Ako možete da smanjite stres koji osećate tokom svog preseljenja, onda ćete biti u boljoj poziciji da se nosite sa svim izazovima koji se pojave nakon toga.

Ponovo napravite „delić starog doma“ u svom novom stanu

Kada stignete u svoju novu kuću ili stan i počnete da s raspakivanjem, pokušajte da ponovo napravite prostor iz svog starog doma. Možda možete da uredite svoj nameštaj na isti način kao što ste to radili ranije ili možda možete da okačite svoje slike po istom šablonu.

Razmislite šta je to što možete u najkraćem roku urediti. Možda su to na sličan način posložene knjige i sitnice na polici u dnevnoj sobi ili korišćenje istog osveživača prostorija. Šta god da je slučaj, verovatno ćete se osećati ugodnije ako ste u poznatom okruženju — čak i ako je to samo „delić starog doma“.

Odmarajte se i vežbajte

Selidba je naporan i izazovan proces nakon kog ćete se sasvim izvesno osećati umorno i iscrpljeno. Ukoliko se tome doda osećaj tuge i depresivnosti zbog promene stana, osećaji vas mogu potpuno preplaviti. Ipak, u većini slučajeva nakon dobrog sna će svi ovi problemi neće delovati toliko ozbiljno.

S druge strane, imajte na umu da je nedostatak sna povezan sa povećanim stresom, razdražljivošću i depresijom. Prema tome, nemojte zanemariti potrebu za odmorom.

Uporedo sa spavanjem, postarajte se da ponovo izgradite zdravu i doslednu rutinu vežbanja. Kada smo fizički aktivni (naročito kada su u pitanju naporne vežbe) u mozgu se oslobađa hormon srećeendorfin. Pored osećaja povećane sreće, zagarantovano ćete imati i više energije, što takođe može da pomogne u borbi protiv depresije.

Povežite se sa drugim ljudima

Depresivne misli zbog selidbe u drugi grad uglavnom dolaze kao posledica rastanka sa dragim ljudima. Međutim, ako ostanete u kontaktu sa prijateljima i porodicom, možete se izboriti sa negativnim osećanjima. Život u savremenom dobu omogućio je da se virtuelno povežemo s ljudima gde god da se nalaze. Ako nemate vremena za video pozive i ćaskanja, uvek možete da pošaljete poruku i na ta način sačuvate dragocene veze.

U isto vreme, pokušajte da se povežete sa ljudima u svom novom okruženju. Upišite se u teretanu ili na časove nekog kursa gde možete sklopiti poznanstva. Svi ovi koraci mogu vam pomoći da prevaziđete osećaj izolovanosti dok se adaptirate na novi životni prostor i grad.

Izgradite nove rutine

Kao stvorenje navike čovek je sklon tome da se oseća sigurnije i srećnije kad u (svakodnevnom) životu ima predvidljive obrasce i strukturu. Selidba u novi stan ili drugi grad i te kakva je promena koja može da izazove osećaj nestabilnosti i nesigurnosti. Prema tome, uspostavljanje i izgradnja rutine u što kraćem roku može da bude od velike pomoći. Buđenje u isto vreme, odlazak na pijacu/teretanu, razgovor s prijateljem posle večere – premda deluju kao sitnice, svaka od ovih navika je korak do prevazilaženja tuge.

Ukoliko se spremate za preseljenje, najbolje je da napravite dobar plan i razmislite o svim pozitivnim stranama promene mesta stanovanja. Možda je to napredovanje u karijeri, prilika za bolji i ispunjeniji život. Umesto da se brinete unapred kako ćete se snaći, pametnije je da svoje vreme uložite u planiranje i organizaciju i napravite pametne korake. Raspitajte se koje su cene selidbe i kombi prevoza za grad koji vam treba. Fokusirajte se na blagovremeno pakovanje i upoznavanje novog kraja. Dajte sebi vremena da se prilagodite i samo napred!

Posted on 10. juna 2022., in Askin kutak znanja, Porodica, Svaštara. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: