Navike koje treba zadržati i nakon karantina

Iako još uvek ne znamo kada će se završiti karantin, čini se da makar naziremo taj dugo čekani kraj. Kao i njegov početak, to će biti još jedna velika promena u našim životima i biće potrebno vreme da se neke navike vrate na svoje mesto. Možda ipak postoje i one koje treba da zadržimo.

Svako se sa trenutnom situacijom nosi na drugačiji način, kako zna i ume. Nisu baš svima dostupna ista sredstva za to i razlikuje se okruženje u kojima provode dane. Naročito ako se uporedimo sa nekim poznatim ličnostima. Ono što je važno je nada da su svi naučili poneku lekciju i pokupili korisne navike koje treba zadržati i po okončanju karantina. A evo i koje su to navike.

mother-and-daughter-bonding-3985033-1200x564-1

Priprema hrane

Mnogi nisu imali toliko vremena za pripremu domaćih obroka pre karantina i morali su da se snađu kako stignu, naročito kada je u pitanju ručak. Poslednjih nedelja, to se promenilo i počelo se sa isprobavanjem različitih recepata, naročito onih koji uključuju pečenje, bilo da je u pitanju testo, meso ili povrće. Nije svaka hrana pripremljena u kući zdrav obrok, ali uglavnom jeste nešto što ima više vitamina i korisnih materija za naše organizme. Takođe, kuvanje i pečenje predstavlja jednu posebnu vrstu opuštanja i lične satisfakcije koju svako treba da iskusi. Okolnosti će se promeniti, ali treba nastaviti sa težnjom pripreme domaćih jela i učenja novih recepata.

Meditacija

Odvajanje malo vremena za vežbanje disanja i opuštanja sa sobom je uvek korisno, bez obzira na okolnosti. Neki ljudi ranije prosto nisu stizali od svih obaveza da se posvete tako nečemu, ali su tokom karantina otkrili da im to i te kako prija. Kada malo bolje razmislimo, 15 minuta svakog dana svi možemo izdvojiti, zar ne? A bićemo sebi zahvalni na duže staze, šta god da nas čeka.

woman-meditating-in-bedroom-3772612

Stvaranje sadržaja

Ovo se odnosi na sve vrste nečeg novog što ste sami nacrtali, napisali, snimili, bez obzira na to da li ste rezultat objavili na internetu ili ne. Ima onih koji su započeli blog kako bi kroz pisanje izrazili sve ono što im prolazi kroz glavu, neki su se vratili crtanju ili fotošopiranju, a neki su možda otvorili i Youtube kanale. Sigurno neće biti ista količina vremena na raspolaganju po završetku karantina, ali ovi novi hobiji mogu da budu način da se opustimo i izmestimo od svega ostalog. Samo vidite da li vam prija i probajte da makar na nedeljnom nivou učinite nešto po tom pitanju, jer je i to bolje od večitog planiranja bez praktičnih posledica.

Vežbanje u kući

Fizička aktivnost i vežbanje su sastavni deo zdravog života, a kako trenutno ne možemo da idemo u teretanu, vežbe se rade kod koće. To nam je samo pokazalo da je i tako nešto moguće, pa se ta praksa uopšte ne mora odbaciti. Istina je da nemaju svi traku za trčanje u stanu i da je to uglavnom moguće samo napolju, ali uvek možete odraditi razgibavanje i jednostavne vežbe za koje vam ne treba previše pomagala. Plus, uvek možete kupiti makar tegove koji uvek mogu da posluže za sesiju jačanja.

Izvor: citymagazine.rs

Posted on 7. maja 2020., in Porodica, Zanimljivosti, Zdravlje, sport i lepota. Bookmark the permalink. 2 komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: