Veštičji kamen

Priredila Nevena Vuksanović

Veštičji kamen je od davnina poznato magijsko sredstvo. Koristio se kao amajlija ili talisman, a sve zbog specifičnog načina na koji nastaje. Bilo koja vrsta kamena može biti veštičji kamen, ako ima prirodnu rupu u sebi. Kroz vekove, ovakav kamen je dobijao razne nazive: veštičji, Odinov kamen, zmijsko jaje, kamen kletvi, vilinski kamen i kamene oči.

Rupa koja u kamenu nastane, mora biti napravljena prirodnim putem, najčešće vodom ili nekom drugom prirodnom silom. Na primer, voda udara o kamenje, a onaj koji je najslabiji, istanji se vremenom na određenom mestu i na njemu se napravi rupa. Smatra se da je ovakav kamen dragocen i poseduje magijsku moć baš zbog takvog nastanka. Po narodnom verovanju, magija se ne može raditi na vodi koja se kreće, a budući da se rupe u kamenju stvaraju silom ovog elementa (vode), verovanje je da kamen sadrži blagotvorni uticaj vode. Pored toga što se ovakav kamen može pronaći na obalama tekućih voda, nije retkost pronaći ga i u šumama.

Postoje verovanja da se gledanjem kroz rupu ovog kamena mogu videti duhovi prirode koji su u njemu bili nastanjeni, morski duhovi, sirene ili duhovi drveća i šuma, bića sa „onog“ sveta, kao i ulazi u druga carstva. Veruje se da se ovakvo kamenje može koristiti da se pronađe, vidi i „zarobi“ vila. Magija kamena će biti jača, ako se u posudu sakupi jutarnja rosa i prospe kroz rupu u kamenu.

Još jedno verovanje kaže da veštice širom sveta vekovima koriste ovaj kamen u ritualima i radu s čarolijom. Korišćeni su čak i kao način za suprotstavljanje vradžbinama protiv samih veštica. Legenda kaže da se mogu koristiti za odstranjenje kletvi, uroka, bolesti i noćnih mora. Njegovu zaštitnu ulogu vlasnici stoke koristili bi da zaštite svoje životinje od čaranja ili uroka veštica. Kamen bi bio obešen kanapom u sredini svake štale kako bi zaštitio konje i drugu stoku, inače bi krava dala kiselo mleko, a kokoške ne bi polagale jaja.

Čarolija za magiju plodnosti podrazumevala je kamen sa rupom vezan za krevet kako bi olakšao trudnoću. Postoje priče o vrlo krupnom kamenju; dovoljno velikom da neko može proći. To bi koristili parovi koji pokušavaju postići trudnoću hodajući kroz kamen zajedno ili držeći se za ruke. Ribari i mornari često bi ih nalazili na plažama tokom putovanja. Privezali bi ih na svoje čamce kako zli duhovi i veštice ne bi uticali na njihove brodove i ulov, jer postoji verovanje da zli duhovi i veštice mogu da kontrolišu vetrove i vremenske prilike na otvorenom moru.

Veštičji kamen se nosio i kao ogrlica oko vrata i tada bi štitio od zlih duhova, loših energija, urokljivih očiju i raznih vrsta bolesti. Takođe se smatralo da se nošenjem veštičjeg kamena oko vrata obnavlja životna energija. Sam kamen bi štitio i od crne magije, kletvi, ali i magijskih napada u toku noći dok obični ljudi spavaju. Njime se štitilo sve: kuća, imovina, pa i krevet na kome se spava. Verovalo se da kamen poseduje i isceliteljske moći, pa tako, trljanjem obolelog mesta ili držanjem kamena iznad preloma, pospešivalo se isceljenje. Povezivanje više kamenova u ogrlicu davalo je veći efekat. Nosivo kamenje takođe je korišćeno kao založno kamenje, pružajući nosiocu mogućnost da zna da li je drugi govorio istinu.

Neki smatraju da veštičje ili šuplje kamenje predstavlja svetu vaginu Boginje i mogu se koristiti za stvaranje moćnih ljubavnih čarolija umetanjem kamena ili štapa koji se tačno uklapa u rupu, podnošenjem molbe i bacanje čarolije povezanog para u more.
Ovakav kamen je dar prirode i samim tim koristio se za zaštitu od loše sreće, ali imao je i mnogo drugih namena kroz vekove i narodna verovanja. Ako slučajno u šetnji pronađete ovakav kamen, sačuvajte ga.

Posted on 13. maja 2021., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: