Ruzmarin, biljka za zaštitu i za privlačenje novca

Ruzmarin je višegodišnja, zimzelena biljka, koja potiče iz primorskih krajeva, ali se uzgaja i u kontinentalnim, pod uslovom da se čuva od jakih mrazeva. Dostiže visinu i do dva metra, veoma je prijatnog je mirisa, a cveta preko cele godine. Ruzmarin je poznat kao začin jer u konzumaciji hrane povoljno deluje na metabolizam, čineći masna jela lakše svarljivim. Koristi se kao dodatak jelima, kolačima, a naročito pečenom mesu.

U narodnim pesmama, ruzmarin je poznat kao svatovsko cveće. Na svadbenim veseljima, svatovi su se obavezno kitili ruzmarinom. Po simbolici, predstavlja ženu, kao stub kuće, pa ga zato povezuju sa blagostanjem i bogatstvom. Smatra se da je dobro zasaditi ruzmarin u dvorištu (ne i u kući), jer je odličan za privlačenje novca i za napredak. Od ruzmarina se mogu praviti amajlije za privlačenje novca. Amajlije se prave tako što se grančice iseku i ostave da se osuše na mračnom i promajnom mestu. Sa listićima očišćenim od stabljike se napune kesice od papira ili platna, koje se nose u novčaniku za privlačenje novca ili se drže u kutijama sa računima, da bi sprečavale prevelike troškove. Kažu da je najbolje da budu zlatne boje.

U nekim delovima Srbije ostao je običaj da mlada i mladoženja umaču ruzmarin u svoje čaše sa vinom, a zatim ih ispiju, ili da osušeni ruzmarin stave u postelju prve bračne noći, kako bi bili sigurni u vernost jedno prema drugom, kao i da bi osigurali dobar početak braka. Smatralo se i da je svako ko ne voli miris ruzmarina loš ljubavnik, ili će biti neveran u braku. Postoji i verovanje da ako devojka stavi malo brašna ispod žbuna ruzmarina tokom letnje noći, ujutru će naći inicijale svog budućeg muža.

Veruje se da žbun ruzmarina u dvorištu štiti dom od negativne energije. Odličan je za pročišćavanje unutrašnjih prostorija – za ritual pročišćenja koristi se tako što se sa dve-tri grančice skinu listići i spuste se u vrelu vodu, ostave se da ključaju nekoliko minuta, na tihoj vatri, tako da mirisna isparenja ispune sve prostorije i očiste ih.

U knjizi „Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama“ Veselina Čajkanovića, pominje se da je dobro da se deca kupaju u vodi u kojoj je prethodno potopljen ruzmarin, jer je to siguran „utuk“ protiv zlih demona (verovatno zbog jakog mirisa).

List ruzmarina upotrebljava se u narodnoj medicini kao sastojak čajeva protiv nadražene kože i rast kose. Ruzmarin se koristi za jačanje imuniteta, a istraživanja su dokazala da poseduje sedativna, diuretska i antiseptična svojstva, kao i da sadrži sastojke koji štite mozak od neurodegenerativnih promena koje vode do Alchajmerove bolesti i moždanog udara. Čajevi od ruzmarina deluju i protivupalno, a mogu ublažiti i jake napade astme. Ruzmarin se upotrebljava i kao lek protiv nesvestice, anemije, nadraženih creva, reumatskih bolova, nesanice, glavobolje i drugih bolesti. Ulje ruzmarina često se nalazi u sastavu kolonjskih voda i drugih kozmetičkih sredstava, a koristi se i za masažu bolnih mesta.

Posted on 11. maja 2021., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: