Mumbaj – dostava hrane u gradu od 18 miliona stanovnika

Grad Mumbaj u Indiji je poznat po svom široko rasprostranjenom sistemu isporuke toplih obroka od kuće do kancelarije koji je nastao 1890. godine.
Dabavala (dabbawala) – u prevodu “onaj ko nosi kutiju” su muškarci zaposleni da svaki dan, koristeći različite vidove transporta, pretežno bicikl i voz, ujutru prikupljaju toplu hranu u kutijama za ručak iz domova zaposlenih, isporučuju ručak na radno mesto i vraćaju prazne kutije ponovo do stana u toku poslepodneva.

dostavljaci

Mumbaj je grad sa preko 18 miliona stanovnika, a koncept dostave hrane od kuće do kancelarije je nastao zato što većina zaposlenih po kancelarijama više voli da jede domaću hranu, i to ne samo zbog ukusa već i zbog sigurnosti u kvalitet hrane i higijenu prilikom pripreme. Takođe veliki broj žena ostaje kod kuće, pa je tako mogućnost redovne pripreme domaćih kuvanih jela dodatno osigurala rad dostavljača hrane.

“Dabba” označava kutiju (obično je cilindrična konzerva ili aluminijumska ambalaža), u kojoj se hrana dostavlja. Pošto su mnogi dostavljači sa nezavršenim školama ili samo sa osnovnim obrazovanjem, kutije imaju različite vrste oznaka na sebi radi prepoznavanja – kao što su boja ili grupe simbola. Kutije su obično obeležene na nekoliko načina: skraćenice za adresu, boja za polaznu stanicu, broj za destinaciju stanicu i oznaka za odredište, zgradu i sprat

Kada se hrana preuzme ona se nosi na mesto na kojem se sortira u odnosu na mesto isporuke. Grupisane kutije se zatim prevoze vozom do delova grada u kojem se nalazi adresa za isporuku. Na svakoj stanici, kutije se predaju lokalnim dostavljačima, koji ih dalje isporučuje. Prazne kutije se prikupljaju posle ručka ili sledećeg dana i šalju nazad na odgovarajuće adrese.

Najveće postignuće ove usluge u gradu koji ima preko 18 miliona stanovnika je da je usluga skoro uvek bez prekida, čak i kada je sezona monsuna. Često se tvrdi da se greška dešava samo jednom u šest miliona dostava.

Izvor: hrana-pice-price.com

Posted on 20. oktobra 2020., in Porodica, Svaštara, Svet oko nas, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Najvece postignuce ove usluge u gradu koji ima preko 18 miliona stanovnika je da je usluga skoro uvek bez prekida, cak i kada je sezona monsuna. Cesto se tvrdi da se greska desava samo jednom u sest miliona dostava.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: