Danas je Miholjdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik svetitelja Kirjaka Otšelnika, ali je i u srpskom narodu ovaj dan poznat nevezano za ovog sveca – kao Miholjdan.

mih

Miholjdan je kao praznik jedinstven, jer ga vekovima unazad obeležavaju na isti dan, 12. oktobar po gregorijanskom, a 29. septembar po julijanskom kalendaru, pravoslavci, katolici i protestanti širom Evrope.

Prepodobni Kiriak Otšelnik rođen je u Korintu krajem 4. veka od oca Jovana i majke Evdokije. Čitajući Sveto pismo, vrlo rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u 18. godini u Jerusalim, gde je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu. Boravio je u više manastira, posvećen hrišćanskoj veri i borbi protiv jeresi. Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovek, iako je ceo život proveo u strogom postu. U pustinji se ponekad godinama hranio samo sirovim zeljem. Pred kraj života boravio je u monaškoj porodici Svetog Haritona, gde su monasi jeli jedanput dnevno, i to po zalasku sunca. Za sebe je govorio, da ga od kako je monah sunce nikad nije videlo da jede niti da se ljuti na nekoga. Kirijaka su monasi poštovali kao iscelitelja i utešitelja bolesnih i nevoljnih. Poživeo je 109 godina i upokojio se 557. godine u pustinji, gde je proveo starost i poslednje godine života.

Narodna verovanja i običaji

Za razliku od mnogih drugih crkvenih praznika, kada se zabranjuje da se radi, običaji nalažu da na današnji dan baš treba raditi – ali ne u kući. Dozvoljeni su poljoprivredni radovi na polju i po dvorištu, poslednji pred početak zime. Radno proslavljanje Miholjdana kao dana posvećenog i arhangelu Mihailu, govori o nereligioznom povodu za svetkovine, pošto se odvijaju na poljima ili njivama.

Veruje se da se na Miholjdan ne treba venčavati, jer svatovi onda ne bi mogli zbog priprema za zimu da se okupe na svadbi.

Današnji dan se naziva i mišji dan, jer se veruje da će miševi i druge poljske životinjice uginuti na današnji dan ako do ovog dana u svoja skloništa nisu sakupili hranu za preko zime.

Miholjdan se smatra i danom posle kojeg treba zvanično početi sa pripremom zimnice.

Veruje se da su rođeni na ovaj dan posebno nadareni i da će imati mnogo sreće u životu.

Prema narodnom verovanju, tek posle Miholjdana nastupa prava jesen, iako ona kalendarski već uveliko traje.

Posted on 12. oktobra 2020., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: