10. septembar – Međunarodni dan prevencije samoubistava

U svetu godišnje preko 800.000 ljudi izvrši samoubistvo, a mnogo veći je broj pokušaja. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, broj samoubistava u svetu je u poslednjih 50 godina porastao za čak 60 odsto. Međunarodna asocijacija za prevenciju samoubistava (IASP) uz podršku Svetske zdravstvene organizacije pokrenula je 2003. godine inicijativu da se 10. septembra svake godine obeležava Međunarodni dan prevencije samoubistava. Ovogodišnja tema je Raditi zajedno u sprečavanju samoubistva (Working together to prevent suicide).

shutterstock_1143353339_002_1024x1024

Cilj ovog obeležavanja je podizanje znanja široke javnosti o zdravstvenom problemu samoubistava, širenje informacija i skretanje pažnje da je samoubistvo moguće sprečiti, to jest, da je prevencija najbolji način borbe protiv samoubistava.

U Srbiji je u poslednjih 30 godina povećan broj osoba koje su pokušale samoubistvo ili o tome razmišljaju. Više se ubijaju muškarci nego žene, najviše stope samoubistava su u Vojvodini, a najmanje u južnim krajevima. Naša zemlja zauzima 13. mesto u Evropi po broju samoubistava.

Načini i uzroci samoubistava
Suicidalno ponašanje zavisi od niza faktora iz okruženja, kao i od individualnih karakteristika pojedinca.

Među patološke poremećaje koji prate samoubistvo spadaju: psihički problemi (depresija najčešće), alkoholizam i problemi egzistencionalne prirode. Najčešći oblici izvršenih samoubistava su vešanjem, a u Indiji i Aziji je visoko zastupljeno trovanje hemikalijama.

Samoubistvo najčešće izvršavaju osobe između 40 i 70 godina starosti, ali ono što zabrinjava je sve veća zastupljenost kod adolescenata.

Samoubistvo se može sprečiti
Edukacija zajednice i jačanje zdravstvenih i socijalnih kapaciteta, kao i drugih podržavajućih službi koje bi prepoznale rizične pojedince, pružale im podršku i ohrabrivale da traže pomoć i koriste raspoložive kapacitete, veoma su bitni u prevenciji samoubistava.

Telefoni za pomoć u prevenciji samoubistava

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistava – svakog dana 24h, telefon 011/7777-000

Centar Srce – svakog dana od 17 do 23, telefon 0800-300-303

Priredila Rea Mnc

Posted on 10. septembra 2020., in Iz istorije, Pomoć onima koji uče, Poučno, Zdravlje, sport i lepota. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: