Danas su Letnje zadušnice

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Letnje ili Duhovske zadušnice, dan posvećen pokojnim precima. Današnji dan prethodi velikom crkvenom prazniku – Silazak Svetog Duha na apostole – Sveta Trojica, koji se još naziva Duhovi ili Pedesetnica.

1

Zadušnice su dan posvećen najmilijima koji više nisu sa nama i na taj dan Srbi izlaze na groblja, pale sveće, a ako su grobovi daleko sveću u spomen na mrtve zapale u crkvi. Prema tradicionalnom običaju, danas se obilaze grobovi, koji se prelivaju vinom, uređuju i kite cvećem, a zatim se pale sveće i služi pomen. Vernici na zadušnice upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili tokom života.

Na dan Zadušnica, ako vam neko nešto zatraži na groblju, posebno milostinju nikako ga ne treba oterati već dati koliko ko ima – novac ili nešto hrane.

Srbi na Zadušnice, zavisno od kraja do kraja zemlje, iznose svakojaku hranu na groblje, veruje se da je ne valja vratiti kući već ostaviti na grobu ili razdeliti sirotinji.

Za pokoj duše preminulih predaka iznose se pogača, žito, vino, a u Srbiji je običaj da se za svakog muškog pokojnika priprema mali hleb – baburica u obliku ravnokrakog krsta, a za ženski rod okrugao, bez krakova. Oba imaju utisnuto „slovo“ (poskuricu) od drvenog pečata.

Izvor: Žena.blic.rs

Posted on 6. juna 2020., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: