Danas je letnji Sveti Nikola

Pravoslavni vernici danas proslavljaju praznik koji je posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja. Ovaj praznik poznat je kao letnji Sveti Nikola.

nikolaj

Sveti Nikola rodio se u gradu Patari, u Likiji. Ime je dobio po svom stricu Nikolaju, episkopu grada Patare. Njegovi roditelji, Teofan i Nona bili su bogati ljudi, plemenitog roda, koji su udeljivali milostinju siromašnima. Pošto su roditelji procenili da je Nikola veoma bistrog uma, dali su ga da još kao dete uči Sveto pismo. Stekavši mudrost u ranoj mladosti, zamonašio se u manastiru „Novi Sion“ i još za života narod ga prozva Svetiteljem. Bio je izabran za arhiepiskopa grada Mira u Likiji, gde je i sahranjen nakon smrti, 343. godine. Odatle je pod najezdom Muslimana, 1087. godine, narod sklonio njegove svete mošti u Bari u Italiji.

Prenos moštiju je izvršen po čudesnom snoviđenju jednog hristoljubivog, pobožnog i pravednog monaha, kome se javio Sveti Nikola i rekao da se njegove mošti prenesu u Bari, koji je u to vreme bio pod pravoslavnim patrijarhom. Kako je rečeno tako je učinjeno. Prilikom prenosa svetih moštiju, desila su se mnoga čudesa. Izlečiše se bolesni, hromi, slepi i gluvi. Ta čudesa i čudesna izlečenja dešavaju se i dan danas. Zato mnogi hrišćanski hodočasnici iz celog sveta odlaze na poklonjenje čudesnim moštima i kivotu svetitelja Nikolaja u grad Bari, gde je vremenom sagrađena i crkva u znak zahvalnosti i njegovu čast.

Na ovaj dan ne valja raditi fizičke poslove kao što su pranje veša i čišćenje kuće. Ceo dan treba da bude posvećen praznovanju svetitelja.

Posted on 22. maja 2020., in Biblioteka, Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: