Danas je Sveti Jovan Bogoslov

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova, jednog od prvih učenika Isusa Hrista, koji je jedini sa Svetom Bogomajkom ostao pod krstom raspetog Gospoda, ne napuštajući ga, obećavši da će on čuvati Bogorodicu i služiti je sve do njenog uspenija.

sveti-jovan-bogoslov

Sveti Jovan Bogoslov bio je ponižavan, proganjan i mučen. Dok je bio u progonstvu na ostrvu Patmos, napisao je čuveno Jevanđelje i Otkrovenje, a kada je car Nerve došao na presto, oslobođen je optužbi i vratio se u Efes, gde je nastavio da propoveda hrišćanstvo.

Kada je imao više od sto godina, zajedno sa svojih 7 učenika otišao je iz Efesa i naredio im da iskopaju grob u obliku krsta. Potom je starac legao u grob i njegovi učenici su ga sahranili. Vernici su kasnije otvorili Jovanov grob, ali nisu pronašli telo u njemu. Svake godine se 21. maja iz njegovog groba diže neki sitni prah, mirisan i lekovit. Tim prahom narod se lečio od mnogih bolesti.

Crkva dva puta u godini proslavlja ovog svetitelja – 9. oktobra dan kada je upokojen i 21. maja, dan kada se iz njegovog groba širi čudesni prah koji vernici smatraju lekovitim.

Na današnji dan nije dobro da se stoka pušta na polje i ne valja raditi ručne radove.

Posted on 21. maja 2020., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: