Светски дан књиге и ауторских права

Читај и никада нећеш бити усамљен!

Широм света се на данашњи дан, 23. април, још од 1923. године, као сећање на дан смрти два велика европска писца – Мигела де Сервантеса и Виљема Шекспира – обележава Светски дан књиге и ауторских права. Данас, више него икад, у време кад је већина школа и библиотека широм света затворена због ванредне ситуације проузроковане епидемијом вируса и људи су због своје безбедности у изолацији, право је време када би требало да искористимо моћ књига. Од пресудне је важности да одвојите време за читање, на овај дан нарочито, да бисмо сви заједно прославили моћ читања, својим примером подстакли љубав према читању код деце и промовисали доживотну љубав према читању и књижевности. Читајући проширијете своје видике, подстичете свој ум и креативност.

Svetski dan knjige

Током целог месеца априла УНЕСКО (Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу) широм света, путем различитих сајтова и друштвених мрежа, дели цитате, песме и поруке како би указао на значај књига и подстакао код људи жељу за читањем. Читањем се долази до знања, а знање је универзално и треба да буде доступно свима равноправно. Путем заједничког читања, читаоци широм света могу да се повежу и узајамно помажу у сузбијању усамљености. 

Широм света, вечерас у периоду од 19 до 20 часова организује се Читалачки сат са циљем да се целе породице окупе и читају заједно. Желите ли да учествујете?

Позивамо вас да и ви данас допринесете прослави Светског дана књиге и ауторских права тако што ћете на својим веб страницама, блоговима, Фејсбук или Инстаграм налозима поделити понеки занимљиви цитат, песму или причу користећи хештегове  #StayAtHome, #WorldBookDay, @WorldBookNight или #OstaniKodKuće. 

Драги љубитељи књиге, срећан вам празник!

Posted on 23. aprila 2020., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Vesti. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: