Nagrada za najbolju knjigu na srpskom jeziku pripala je Tanji Stupar Trifunović

Nagrada „Zlatni suncokret“ za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini pripala je Tanja Stupar Trifunović za roman „Otkako sam kupila labuda“ u izdanju Arhipelaga iz Beograda, saopštili su organizatori.

15775617185e32ac5974a16793049466_v4_big


Na sastanku održanom 29. januara žiri Nagrade „Zlatni suncokret“ u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden (predsednik) razmatrao je naslove iz najužeg izbora, koji su činili romani „Po šumama i gorama“ Milenka Bodirogića u izdanju novosadskog „Orfelina“, „Otkako sam kupila labuda“ Tanje Stupar Trifunović u izdanju beogradskog Arhipelaga i „Grozota ili…“ Slobodana Tišme u izdanju beogradske Čarobne knjige.

Prema mišljenju žirija, roman Tanje Stupar Trifunović osvaja izuzetnim stilom u kojem se mešaju ispovest, tok svesti i forma pisma, pričajući priču o ljubavi, bolu i potrazi za istinom, čime potvrđuje moć književnosti da sve kaže, i da to kaže tako da izmisli svoj jezik i svoje čitaoce.

„Proza Tanje Stupar Trifunović je u isti mah smirena i uzbudljiva, provokativna i pomirljiva, lirski produbljena i odgovorna prema složenim pitanjima života. Reč je o ideji o pisanja kao procesu još uvek kadrom da izrazi našu sudbinu, prepuštenu neponovljivim trenucima, propuštenim šansama, malim ali presudnim stvarima… sudbinu zamračenu krupnim ideološkim i političko-policijskim naracijama koje melju sve pred sobom“, piše u saopštenju žirija nagrade.

Kompanija Vital a. d. nastavlja podršku uglednom književnom priznanju.

Nagrada „Zlatni suncokret“, u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se ove godine dvadeset i treći put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Svetlana Slapšak, Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.

Prošlogodišnji dobitnik je Vule Žurić za roman „Pomor i strah“.

Izvor: b92.net

 

Posted on 1. februara 2020., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: