Sveti Sveštenomučenik Kliment

Srpska pravoslavna srkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Sveštenomučenika Klimenta, episkopa rimskog.

Ovaj svetitelj je živeo povučeno, uzdržavajući se od bilo kakvog užitka. Predanje kaže da nije jeo meso, već se hranio samo hlebom i zeljem.

kliment

Sveštenomučenik Kliment bio je predodređen za velika dela još od najranijeg detinjstva. Još kao mladić pročuo se kao veliki dobročinitelj i sveti čovek. 

Rođen je u Rimu kao pripadnik carskog roda i bio je savremenik svetih apostola. Majka i dva brata su ploveći po moru, bili zaneseni burom u razne strane, otac je krenuo da traži ženu i sinove, pa se i on izgubio. Tada Kliment, budući dvadeset četiri godine star, pođe na istok da traži svoje roditelje i braću.

U Aleksandriji je upoznao apostola Varnavu, potom se pridružio apostolu Petru, čiji su sledbenici bili njegova dva brata, Faustin i Faustinijan. Božjom voljom apostol Petar naišao je na majku Klimentovu, kao staricu prosjakinju, a zatim i na oca.

I tako se opet sastavila cela porodica, i svi kao hrišćani vratili su se u Rim. Kliment se nije odvajao od velikog apostola, koji ga je postavio za episkopa pre svoje smrti.

Sa plamenom revnošću upravljao je Kliment crkvom Božjom, i preobraćao je u veru Hristovu iz dana u dan veliki broj nevernih.

Car Trajan ga je proterao u Herson, gde je Kliment našao oko dve hiljade izgnanih hrišćana. Svi su bili zaposleni na teškom poslu tesanja kamena na jednom bezvodnom mestu.

Klimenta su primili hrišćani s velikom radošću, i on im je bio živi izvor utehe. Molitvom svojom izveo je vodu iz zemlje, i obratio u hrišćanstvo toliki broj nevernih meštana, da se za jednu godinu podiglo na tom mestu sedamdeset pet crkava.

Da ne bi dalje širio veru Hristovu, Kliment je osuđen na smrt i utopljen u more s kamenom oko vrata. Mošti njegove čudotvorne izvađene su iz mora tek u vreme svetih Kirila i Metodija.

Narodni običaji

Veruje se da na današnji praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi „povređivao“ rane Svetog Klimenta, jer je on veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju.

Danas bi trebalo izbegavati težak, fizički rad i sređivanje kuće, već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika dela ovog velikog sveca.

Posted on 8. decembra 2019., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: