Tragovima Crnog Petra – Morea Banićević

Izdavačka kuća „Laguna“ je u septembru ove godine objavila novi roman hrvatske književnice Moree Banićević  „TRAGOVIMA CRNOG PETRA“ Pročitajte šta je o njemu napisao moj poštovani saradnik Dimitrije Janičić.

Tragovima crnog petra_naslovna

NOVE PUSTOLOVINE

Ko je ranije pročitao Demona školske biblioteke i Dvojnike iz tame, sada ima priliku da prati istu grupu dečaka i devojčica, sada već sedmake, u novim pustolovinama opisanim u knjizi Tragovima Crnog Petra. Naslov mi nije najbolje odgovarao sadržaju, ali pošto je Crni Petar nova ličnost u ovoj pustolovini i pošto se on bori protiv zla, zanemario sam tu nedoslednost.
Sada je u igri ista grupa, ali sada već učenici sedmog razreda i trinaestogodišnjaci. Mesto zbivanja je gotovo isto: nama već poznati (neimenovani) grad, kao i park koji je nastao isušivanjem nekadašnje močvare. Za naše junake kao i za mračne sile sa kojima se oni bore – to je granica između svetova – onog mračnog, nepoznatog, koji je proteran iz ove naše sredine i ovog našeg, punog višespratnica, saobraćajne gužve i smoga.
Naši junaci nisu se mnogo promenili – još su dobri drugari, svi idu u isto odeljenje sedmog razreda svoje škole, spremni su da se žrtvuju jedni za druge. Zadržali su i stare osobine. Mrklja (tako zovu Ivana) i dalje o svemu ima negativno mišljenje i ništa mu nije pravo. Zara je štreber i popravlja četvorke, što Mrklju izuzetno nervira. Zubo je i dalje uvek gladan, poznati žderonja i deblji znatno nego što bi trebalo. Boris je neka vrsta vođe ove grupe, a Inka i Otis bi se mogli računati u običnu decu.
U delu gradskog parka koji se zove Bare oni ponovo imaju neobičan susret. Posredstvom neobičnih gorgojla oni stižu do čudnog Maleha koji od njih traži da mu vrate kćerku. Inače, preti im raznim nevoljama. Oni prihvataju zadatak, dobijaju neobičan mehanizam koji može da zaustavi vreme za ceo grad i sav svet, sem za njih.
No, ovde je i zadatak u obliku nekakve zagonetke. Oni uspešno reše zagonetku, putuju u drugo mesto gde se, razume se, događaju neobične stvari, gde ih napadaju čudovišta iz druge dimenzije, a brani ih Crni Petar. Izgubljena devojčica se skameni u vodi, a oni se vraćaju sa semenkama koje su našli u njenim okamenjenim rukama.
To su samo neki detalji iz sadržaja. To što Mrklja bude pretvoren u psa, zbog svog poganog jezika, ipak ne odvaja njega od ostalog društva.
Semenke su, u stvari, plod biljke koju oni zasađuju na prolazu u drugi svet. Time oni, odnosno autorka, na simboličan način zaključuju trilogiju. Ili se time, možda, otvaraju nove mogućnosti za ove junake. Banićevićka je ovom trilogijom pokazala nekoliko stvari: da poznaje dečji svet, pogotovo taj svet osnovnoškolskog uzrsta. Njeni junaci su društvo koje se formira tokom odrastanja, od obdaništa pa do srednje škole. Iako su u tom društvu deca veoma raznolikih navika i domaćeg vaspitanja, oni oforme čvrsto jezgro, nežno prijateljstvo koje je čvrsto i koje se ne zaboravlja. Knjiga na lep način pokazuje vrednost tog prijateljstva, njegov značaj za uspeh u životu i za rešavanje svakodnevnih problema. Razume se tu dolazi i do duhovitih zavitlavanja, razvija se lep osećaj humora na koji se niko ne ljuti. Dobri drugovi mogu da reše i zapetljane probleme koje im vešta autorka postavlja u fantastičnom svetu onostranog, koji se često naslućuje i kao deo starih narodnih legendi.
Ovom knjigom, odnosno ovom trilogijom, Morea Banićević izbija na čelo regionalnih autora ove vrste literature za mlade. Nadajmo se da će završna godina osnovnoškolskog trajanja njenih junaka iznedriti neku novu knjigu fantastičnih doživljaja simpatične grupe, kojoj početkom srednje škole preti rastanak. I sadržajem i načinom obrade, zanimljivošću i duhovitošću preporučujem je pažnji čitalaca koji vole fantastiku i tinejdžere. Ali, preporučujem je posebno baš i samim tinejdžerima.

Prikaz napisao Dimitrije Janičić

Posted on 6. novembra 2019., in Analize književnih dela, Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: