7 stvari pronađenih na Zemlji koje niko ne može da objasni

Istina, nekad se mislilo kako je grmljavina siguran znak besa bogova, a onda je vremenom došlo do spoznaje kako se radi o pražnjenju elektriciteta…

Ipak, neke stvari nisu objašnjene ni dan danas. I pritom ne mislimo na neka čudesna ozdravljenja i slično, već na neke „neobično obične“ stvari pronađene na našoj planeti. O nekima je otkriven samo deo priče, dok o drugima ne znamo ništa.

shutterstock1169602366-830x0

Vrata Sunca, Bolivija
Za Stounhendž ste svi čuli, delom zato što je u Engleskoj, koja nam je ipak relativno blizu. Za ova vrata verovatno niste nikad, ali eto, niste ni krivi što je Bolivija na drugom kraju sveta. Ona su nikad objašnjena, a neki tumače kako su dokaz da upravo iz Bolivije potiču prvi stanovnici Zemlje. To ne znamo, ali verujemo upućenima koji kažu da sadrže astrološku i astronomsku vrednost.

authenticvikingrecreation-830x0

L’Anse aux Meadows, Kanada
Ma ko kaže da je Ameriku orktio Kolumbo? Ostaci ovog mesta datiraju iz 1000. godine, a tu su živeli Vikinzi. Smatra se kako ga je osnovao slavni Leif Erikson, a otkriveno je 1960. Osamnaest godina posle UNESCO ga je uvrstio na spisak Svetske baštine, a i Kanađani se i te kako diče njime.

6372425513_5517977ae4_b-830x0

Gobekli Tape, Turska
U Turskoj se zaista svašta moglo naći, što je arheolozima pomoglo u objašnjenjima sveta prošlosti. Tako je Hajnrih Šilman upravo na području Turske otkrio legendarnu Troju, a američki i turski arheolozi ovde su našli Gobekli Tepe, ostatke hrama na planini. Pretpostavlja se da je hram izgrađen u doma neolita, a može da posluži kako dokaz koliko je važnu ulogu religije igrala u tadašnjem vremenu.

Резултат слика за Vojničev rukopis (manuskript)

Vojničev rukopis (manuskript)
Knjiga obavljena velom tajne napisana je pre više od pet stotina godina, a ime je dobila po američkom trgovcu knjigama Vilfredu Vojniču, koji ju je pronašao početkom 20. veka. Napisana je nepoznatim jezikom, koji je ostao nepoznat do dana današnjeg. Pre dve godine dva istraživačka time objavila su kako su rešili misteriju, ali je problem nastao kad se pokazalo da su oba iznele potpuno drugačije zaključke. Naime, jedni su tvrdili da je napisana nepoznatim meksičkim dijalektom, a drugi da je reč o kodiranom azijskom jeziku.

Резултат слика за Kamene kugle, Kostarika

Kamene kugle, Kostarika
Nalaze se u dolini Dikis, a sve su savršeno okrugle. Ima raznih veličina, od vrlo malih, pa do najvećih promera dva metra i teških više od 15 tona. Smatra se da ih je izradila drevna Dakis civilizacija, a naravno da se uz njih vezuju i brojni mitovi. Jedni tvrde kako su došle s Atlantide, a drugi, pomalo očekivano, da su ih doneli „mali zeleni“. Najverovatnije je ipak da ih je izradila gore spomenuta civilizacija, a naučnici nisu našli odgovor na koji način.

Mohenjo Daro

Mohendžo Daro
Istorijski grad na području današnjeg Pakistana, najveći je očuvani grad iz bronzanog doba. Jedan je od najvećih naselja tog vremena, jer se veruje kako Mohendžo Daro bio dom za više od 40.000 stanovnika. Neverovatno zvuči i činjenica kako je grad imao napravljen i sistem kanalizacije, kao i rešen odvod vode i druge slične stvari, s obzirom na činjenicu da je nastao između 2.600. i 1.800 godina pre nove ere.

Резултат слика за Saksaywaman

Saksaywaman
Pravilno naslagane stene i kamene gromade nalaze se u Peruu i toliko se dobro naslanjaju jedna na drugu bez ikakvog vezanog materijala, da između njih nema ni milimetar prostora.

Izvor: Telegraf.rs

Posted on 16. oktobra 2019., in Arheološki kutak, Svaštara, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: