Na današnji dan rođen je Nikola Tesla

Na današnji dan, pre 163 godine, rođen je jedan od najvećih umova sveta, srpski naučnik Nikola Tesla, bez čijih bi izuma savremena civilizacija danas imala potpuno drugačiji izgled.

Nikola Tesla


Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu u Lici na prostoru tadašnjeg Austrijskog carstva kao sin pravoslavnog sveštenika, a svoje najznačajnije pronalaske izumeo je u Americi.

Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena, Tesla je insistirao na pretvaranju naizmenične struje u jednosmernu.

Najviše je svetu doprinio kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Tesla je konstruisao i generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao Teslin transformator, transformator bez jezgra, Teslina zavojnica ili Teslin kalem.

Nikola je došao u Ameriku 6. juna 1884. godine u Njujork. Sa sobom je nosio pismom preporuke koje je dobio od prethodnog šefa Čarlsa Bečelora, a naslovljeno na Tomasa Edisona. U pismu je pisalo: „Ja poznajem dva velika čoveka, a vi ste jedan od njih, a drugi je ovaj mladi čovek“.

Edison je zaposlio Teslu u svojoj kompaniji „Edisonove mašine“, gde mu je ponudio da uradi potpuno reprojektovanje generatora jednosmerne struje Edisonove kompanije, za šta mu je ponudio 50.000 dolara (1,1 milion dolara danas), kad sve bude uspešno završeno i napravljeno.

Tesla je radio skoro godinu dana i Edisonovoj kompaniji donio nekoliko patenata, koji su zaradili neverovatan profit, a kada je pitao o obećanih 50.000 dolara, Edison mu je odgovorio „Tesla, vi ne razumete naš američki smisao za humor“.

Edison je pristao da poveća Teslinu platu za 10 dolara nedeljno, kao vrstu kompromisa, što znači da bi trebalo da radi 53 godine da zaradi novac koji mu je bio prvobitno obećan.

Tesla je dao otkaz momentalno i osnovao sopstvenu kompaniju „Tesla Arc & Light Company“. Počinje da pravi prve motore i generatore naizmeničnih polifaznih struja.

Od 1887. do 1890. godine prijavljuje svoje najpoznatije patente iz oblasti polifaznih naizmeničnih struja, generatore i motore, a sa inženjerima kompanije „Vestinghaus“ napravio je pripreme za realizaciju prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima po Teslinom sistemu, koja je bila jedno od svetskih čuda toga doba.

U Njujorku izvodi javni eksperiment sa radio-upravljanim, teledirigovanim brodom. Ovi patenti su mu posmrtno, pred Vrhovnim sudom SAD, donijeli prioritet u otkriću radija.

Tesla je bio pionir i radio-tehnike, bežične telegrafije i radara, a jedini je Srbin u čiju čast je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja – Tesla /T/.

U periodu 1901-1905. godine gradio je veliku eksperimentalnu stanicu – centralu sa visokim antenskim tornjem na Long Ajlendu kraj NJujorka, sa idejom da realizuje svoj „Svetski radio-sistem“, ali taj projekat nikada nije završio, kao ni njegov projekat bežičnog prenosa struje.

U projektu „Svetski radio-sistem“, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao je u 12 tačaka ono što se danas zove bežični internet, mobilna telefonija i dži-pi-es.

Jedini boravak Tesle u Beogradu bio je od 1. do 3. juna 1892. godine, kada je došao na poziv Đorđa Stanojevića, a primio ga je i kralj Aleksandar Obrenović, koji ga je odlikovao Ordenom Svetog Save.

Potom je Tesla održao čuveni pozdravni govor u današnjoj zgradi rektorata, studentima i profesorima beogradske Velike škole, gde je rekao da je „ostao Srbin i preko mora, gde se bavi ispitivanjima“.

– To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu – poručio je Tesla studentima.

Teslin boravak u Beogradu ostavio je dubokog traga, međutim, iako je dobio 12. septembra priznanje engleskog udruženja inženjera i naučnika, ubrzo i počasnu titulu doktora Univerziteta Kolumbija, krajem 1892. godine nije prošao na izboru za redovnog člana Srpske kraljevske akademije.

Za dopisnog člana ipak je izabran 1894. godine, a za redovnog 1937. godine.

Tesla je umro 7. januara 1943. godine, u 77. godini, u hotelu „Njujorker“ u Njujorku, gde je i sahranjen nakon opela služenog u srpskoj Sabornoj crkvi Svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu.

Posmrtni ostaci jednog od najvećih ljudi koji su živeli u prošlom veku nalaze se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu u urni idealnog sfernog oblika.

U Srbiji se dan rođenja Nikole Tesle obeležava kao nacionalni Dan nauke.

Izvor: blic.rs

Posted on 10. jula 2019., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: