E to je profesor: Postao jutjub zvezda jer sva predavanja snima i kači na internet kako deca ne bi propustila lekcije

“Smatram da u životu dve stvari treba da budu besplatne: obrazovanje i zdravstvena zaštita. Ako mogu to da priuštim, zašto to ne bih radio na ovaj način?”, objašnjava on.

Pavel Viktor, 64-ogodišnji profesor fizike iz Odese, pukom slučajnošću je postao internet zvezda, snimajući i postavljajući na Jutjub svoje časove i eksperimente iz oblasti fizike za učenike koji nisu u školi.

Za pet godina, koliko za učenike od sedmog do jedanaestog razreda snima a ponekad i uživo prenosi časove, ovaj profesor stekao je odane pratioce na internetu.

“Deca se razboljevaju, zima je… Pa su me pitali: `Pavele Andrejeviču, možemo li da pratimo vaša predavanja putem Skajpa?` Odgovorio sam: `Možete.` Prosto, ne možete preskočiti časove fizike mesec dana i tek tako nadoknaditi propušteno. Pa sam zato morao da snimam najzahtevnije lekcije u praznoj učionici”, objasnio je profesor fizike.

Prema njegovim rečima, sve je počelo upravo časovima za bolesne učenike preko Skajpa, da bi kasnije, shodno potrebi da se proširi obim gledalaca predavanja, Jutjub postao najbolja opcija za to.

Kako je vreme prolazilo, i sama škola u kojoj Viktor radi, uvidela je pogodnosti ovakavog načina rada, te je profesoru kupila opremu kako bi i uživo mogao da prenosi lekcije i postavlja ih na svoj Jutjub kanal.

„Sreća je biti shvaćen. U komentarima na moje snimke sa predavanja često možete pročitati: `Shvatamo šta govorite.` Tako da ako vas drugi razumeju, to je razlog da budete srećni”, kaže Viktor, koji odgovara na svako postavljeno pitanje učenika i pratilaca u komentarima.

Popularnost ovog profesora fizike toliko je narasla da su njegova predavanja prenošena širom sveta, a njegov kanal trenutno prati preko 80.000 ljudi od kojih 40.000 sa ruskog govornog područja, dok snimci njegovih predavanja imaju više od osam miliona pregleda.

Pavel Viktor, međutim, ne pomišlja da svoju popularnost unovči: “Stalno dobijam ponude, ali sve ih odbijam. Smatram da u životu dve stvari treba da budu besplatne: obrazovanje i zdravstvena zaštita. Ako mogu to da priuštim, zašto to ne bih radio na ovaj način?”, objašnjava on.

Omiljeni ukrajinski profesor fizike napadnut je 25. oktobra po povratku sa svog posla, kada mu je slomljen kuk zbog čega je hospitalizovan. Napadači su ga oborili dok se vraćao sa nastave vozeći bicikl.

„Hvala bogu da sam nosio kacigu, pa nisam povredio glavu. Pitao sam `Šta vam trebа?` Odgovorili su:`Tvoj telefon`. Nisam bio zbunjen ili uplašen, pre sam bio iznerviran. Bio sam umoran i vraćao se kući s posla i sad još ovo. Rekao sam im: `Ja sam nastavnik. Pljačkati mene je greh koji će vas proganjati`. Uzeli su bicikl, ali su ostavili telefon”, ispričao je profesor tada.

Zbog tehičkih razloga usled ovog događaja, snimanje lekcija je trenutno prekinuto.

 

Izvor: 6yka.com

Posted on 13. marta 2019., in Nauka u malom, Pomoć onima koji uče, Poučno, Svaštara, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: