Knjiga napisana na mobilnom telefonu dobila književnu nagradu

Izbeglica, koji se trenutno nalazi u zatočeništvu na Papua Novoj Gvineji, osvojio je dva najviša književna priznanja u Australiji sa svojom debitantskom knjigom, koju je napisao na svom mobilnom telefonu i poslao poglavlje po poglavlje preko WhatsApp-a.

Iranac, Behrouz Boochani, dobitnik je ovogodišnje Viktorijanske nagrade za književnost, vredne 100.000 australijskih dolara, kao i nagrade “Prize for Non-Fiction” vredne 25.000 australijskih dolara. Nagrađena autobiografija pod naslovom „No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison“, je objavljena prošle godine. Australija je uhapsila kurdsko-iranskog novinara na ostrvu Manus 2013. godine zbog pokušaja ulaska u Australiju bez važeće vize, nakon što je više puta pokušao da emigrira i pobegne od rata iz Irana u Australiju.

Dok je bio u centru za zatočenike, Boochani je napisao knjigu na svom maternjem persijskom jeziku i poslao je preko WhatsApp-a prevodiocu Omid Tofighian u Australiji, a izdavač Picador Australia je primio transkript od njega parcijalno, putem tekstualne poruke. Dobitnik nagrade je rekao da se nada da će nagrada usmeriti pažnju na teškoće više od 1.000 ljudi koji se nalaze u Australiji u zatočeničkim centrima na ostrvima. Knjiga se bavi životom u pritvoru, otuđenjem i dehumanizacijom zatvorenika, torturom i metodičkim dovođenjem u stanje očaja.

Boochani je rekao da je jedan od njegovih najvećih strahova, dok je pisao knjigu, bio da će njegov telefon konfiskovati stražari u zatočeničkom centru. „Brinuo sam se da će, ako upadnu u moju sobu, konfiskovati moje stvari“, rekao je Boochani. Nagrada je objavljena u četvrtak, 31. januara na ceremoniji u Australiji, zemlji u kojoj je Boochani-ju zabranjen boravak. „To donosi ogromnu sramotu australijskoj vladi“, rekao je Boochani o politici odgovornoj za njegovu patnju.

Izvor: pcpress.rs

Posted on 22. februara 2019., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Vesti. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: