Zašto bi roditelj trebalo da bude kao bibliotekar

Kažu nam da smo mi, roditelji, prvi učitelji svoje dece. To jeste istina, ali u meni ovo stvara sliku kako stojim iznad njihovog ramena sa spremnom crvenom olovkom, i govorim im strogo šta i kako treba da uče. Da bismo bolje podržali njihovu radoznalost, pomaže ako o sebi mislimo kao o njihovim bibliotekarima.

Autor Ostin Kleon je u svom blogu analizirao rad pokojnog Džona Holta, pionira u reformi školskog sistema obrazovanja, čoveka koji je verovao da mi, odrasli koji želimo da nas naša deca nadmaše, treba samo da im se sklanjamo sa puta. Kleon je naglasio odlomak iz Holtovog klasika „Kako deca uče“ koji je prvi put objavljen 1967. godine.

„Svaka nova stvar koju deca nauče im otvara nove ideje i otkriva im nove stvari koje tek treba da nauče. Njihova radoznalost raste onim čime je hranjena, a naš je zadatak da za tu radoznalost uvek imamo gorivo. Obezbeđivanje goriva za radoznalost ne znači da treba da ih nasilno kljukamo informacijama ili instistiramo na onome što treba da nauče. To u stvari znači da treba da im obezbedimo najširi mogući izbor i količinu ‘dobre hrane’“ – kao kad bismo ih odveli u supermarket bez imalo brze hrane i štetnih slatkiša (ako je tako nešto uopšte moguće zamisliti).

Ovaj posao je, kako Kleon primećuje, sasvim sličan poslu bibliotekara. A pošto provodim puno vremena u biblitekama, meni se veoma dopalo ovo poređenje. Bibliotekari vam ne govore šta je to što bi u stvari trebalo da čitate, niti vam vire preko ramena da provere da li ste na pravom putu, već ostaju u kulturnom razgovoru, pružaju vam pristup raznolikoj arhivi materijala, pomažu vam da pratite lična intresovanja, šta god da su (na primer, trbuhozborstvo ili veština prepariranja životinja ili čak spisak prodavnica ploča u Tokiju).

Da biste svom detetu bili bibliotekar, možete da pripremite knjige (ili druge intresantne predmete), ohrabrujete njihovu radoznalost („Ako ti se sviđaju fliperi, možda će ti se dopasti i mašine koje je crtao Rube Goldberg, ili čak i Galileovi izumi“) kao i da donesete čvrstu odluku da ne odgovarate na svako pitanje, već da im umesto toga pomognete da osmisle korake koji će ih dovesti do toga da sami otkriju tražene odgovore. Onda se jednostavno udaljite i pustite ih da sami shvate i razumeju u svom tempu i na svoj način kako svet i stvari u svetu funkcionišu.


Originalni izvor: offspring.lifehacker.com
Prevod: Dušica Novaković

Preuzeto sa sajta Laguna

Posted on 21. februara 2019., in Pomoć onima koji uče, Poučno. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: