Ko su zapravo „narcisi“?

Sigurno ste mnogo puta u životu čuli da se za nekoga kaže da je „narcis“. U psihologiji se narcisoidnim ličnostima smatraju oni koji gaje ogromnu ljubav prema sopstvenoj ličnosti. Imajući to u vidu, svedoci smo toga da se često dešava da se nekome olako pripisuje ova osobina kao neka vrsta opravdanja za ponašanje koje ispoljava.

Hajde da malo razmislimo o tome šta znači voleti sebe. Ljubav prema sebi je jedan od imperativa za život ispunjen srećom i zadovoljstvom. U tom smislu, rad na sebi i ljubav prema sebi na neki način može se smatrati zdravom dozom narcizma. Gde se nalazi granica između zdravog i patološkog?

Verovatno u svom svakodnevnom okruženju srećete ljude koji čak sami za sebe kažu da su ,,narcisi“. U patološkom smislu, narcisoidnom osobom smatra se ona koja stvara lažnu, grandioznu sliku o sebi koju karakteriše preteran ponos, perfekcionizam i jak motiv za postignućem. Ono što takođe odlikuje ovakvu osobu jeste jak poriv za manipulacijom i potcenjivanjem drugih ljudi.

Ova lažna slika o sebi zapravo predstavlja samo kompenzaciju onoga što ta osoba u svojoj suštini zaista jeste. Zapitajte se da li bi neko ko istinski voli sebe imao enormnu potrebu da konstantno potvrdu svoje vrednosti pokušava da pronađe u rečima i delima drugih ljudi. Da li ste nekada čuli da neko ko je apsolutno fantastičan i uspešan u svom poslu za sebe kaže da je najbolji i da se hvali time? Verovatno ne. To je upravo zato što oni koji su istinski uspešni, srećni i koji vole sebe neće imati potrebu da to drugim ljudima govore. Ljudi koji zaista vole sebe i rade na sebi znaju da su na pravom putu i nemaju potrebu da uveravaju druge u to koliko oni sebe vole.

Svako ko za sebe kaže da je ,,narcis“ vrlo verovatno ne razume težinu koju ta reč nosi sa sobom. Ne razume da time samo doprinosi reprezentaciji sopstvene nesigurnosti u sebe, niskog samopoštovanja ili nedovoljne ljubavi prema sebi.

Svako od nas jeste na neki način ,,narcis“, ukoliko duboko u sebi i na pravi način razume ovaj koncept dovoljno da ne mora da ga kaže naglas. Ako u svom okruženju imate nekoga koga ste prepoznali u ovom tekstu, sledeći put kada ih vidite pokušajte da ih razumete. Probajte da shvatite da im nije lako i da su možda čitavu svoju ličnost ,,zamaskirali“ lažnom slikom o sebi. Budite tu za njih i pokažite im da ih cenite i volite zbog toga što oni jesu ispod te maske koju nose.

Ukoliko ste se pronašli u ovim opisima, ukoliko za sebe govorite da ste ,,narcis“ i koristite to kao opravdanje zapitajte se zašto zaista to radite. Porazgovarajte sa sobom i pokušajte da pronađete ono što vam nedostaje kako ne biste više morali nikome da ,,dokazujete“ da ste zadovoljni sobom. Sasvim je normalno i prirodno da svi imamo svoje slabosti sa kojima u toku života pokušavamo da se upoznamo i da ih na neki način iskoristimo, ako ih se već ne možemo otarasiti. Naučite da živite sa sobom bez opterećenja i potrebe da se pravdate drugim ljudima za bilo šta što radite i mislite. Oslobodite se i uživate u onome ko ste. Za uzvrat ćete, kada se radi o drugima, dobiti samo veće poštovanje i ljubav. Kada se radi o vašoj ličnosti, od nje ćete dobiti ono što znači prava, istinska i čista ljubav. Što se tiče onih kojima se tako potpuno iskreni i ogoljeni nećete svideti… verujte da je tako i bolje.

Izvor: jollymagazine.com

Posted on 19. februara 2019., in Biblioteka, Psihološki kutak. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: