Koliko knjiga je ove godine štampano u Srbiji?

Na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, jednom od najvećih u Evropi, nije moguće saznati koliko će se novih naslova pojaviti u produkciji srpskih izdavača, jer se pokazalo da se broj izdatih CIP-ova u Narodnoj biblioteci Srbije odnosi na sve naslove bez obzira da li su nova ili ponovljena izdanja.

21391736675bba40efaa38b217349589_v4_big


Podaci iz NBS-a pokazuju da je u 2017. izdato ukupno 11.115 cipova bez obzira da li su potpuno novi naslovi ili knjige koje su imale do sada 316 cipova (znači izdanja), kao što je slučaj s „Blagom cara Radovana“ Jovana Dučića. Ova knjiga je među rekorderima u pogledu broja cipova otkako se izdaje ova međunarodno priznata oznaka za novo izdanje.

Za ovu godinu, koja još nije kompletirana, jer se cipovi broje od 1. januara do 31. decembra, podaci se odnose samo na prvih devet meseci od januara do kraja septembra.

U januaru je izdato 857 cipova, a zatim slede februar sa 703, mart sa 881, april sa 770, maj sa 1.132, jun sa 977, jul sa 759, avgust sa 793 i septembar sa 1.273, što pokazuje da se broj štampanih naslova povećava posle letnjeg zatišja i počinje da raste kako se približava oktobarski sajam knjiga.

Zanimljivo je da se među knjigama koje imaju najviše cipova, što znači izdanja, nalazi se kao apsolutni rekorder „Mali princ“ Antoana Sen Egziperija koji ima 240 cipova za ćirilično izdanje i isto toliko za latinično. Iznenađuje da popularmi naslov nobelovca Ive Andrića „Znakovi pored puta“ ima ukupno 68 cipova, što ne znači da neki nesavesni izdavači nisu prijavljivali nova izdanja, već su samo doštampavali već prijavljena.

Prema procenama iskusnih izdavača, više od polovine cipova se odnosi na stare naslove koji su samo dobili novo izdanje, a oprema nezvaničnim podacima kada se konkuriše za otkup knjiga za biblioteke bilo da se radi o gradskim ili onima koje su u sistemu NBS, obično je samo oko 30 odsto naslova prvi put štampano, a ostali su ponovljeni naslovi ali imaju pravo da konkurišu da budu otkupljeni jer nose cip sa datumom nove godine.

Tako će na sajmu kupci morati sami da prepoznaju nove naslove jer izdavači često promene dizajn korica za knjigu koje su na tržišu već godinama.

Izvor: b92

Posted on 14. oktobra 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Vesti. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: