VREME LEČI SVE

Oprostite, ali ta izreka mi je nekako sumnjiva. Mogu da je shvatim dvojako: da je vreme neki veoma dobar i iskusan lekar, što svakako nije tačno, ali je tačno da protokom vremena svaki događaj, svaki bol, svako osećanje slabi i postepeno gubi na svom intezitetu. Verovatno taj bol, ta zgranutost događajem, to jako osećanje koje je nešto izazvalo, iako nikada ne nestaje, ipak biva prihvaćeno sa znatno više razumevanja. Mi se jednostavno pomirimo sa onim što se desilo, shvatimo da se to više ne može menjati, da je to gotova stvar. Po onoj narodnoj „svako čudo za tri dana“ to prestaje da bude aktuelno i prestaje da bude čudo. Time nas leči.

passing-time-2-51854c91a8333_hires

Ipak, ovo liči na onu izreku o smrti: Smrt je univerzalan lekar. Posle nje prestaju sve bolesti i bolovi. Pa, jeste, to je tačno, jer kada ona dođe, prestaje da postoji i taj koga je nešto bolelo. Ona je onaj put sa kojega se niko ne vraća.

Znači, vreme nije nikakav lekar. No zbog protoka vremena duševni bol postepeno slabi, pa mi prihvatamo da nam je vreme izlečilo bol. Tako je i sa osećanjem sramote, sa gubitkom najveće ljubavi, sa gubitkom bogatstva, sa svim vrstama neuspeha. Mnogi tvrde da jedino veliku i pravu ljubav ni vreme ne može izlečiti, ona se samo pretvara u neku tihu, duboku, unutrašnju tugu, ostaje neizlečiva boljka koja, razume se, nestaje sa fizičkim nestankom njenog nosioca.

Tako mi stižemo do zaključka da vreme stvarno ništa ne leči. Proticanjem vremena mi se menjamo, naši vrednosni sudovi se menjaju, naš odnos prema životu se menja, ono što nam je nekada bilo životno važno, postepeno postaje nevažno, mi se prema tome sasvim drukčije odnosimo. Znači, mi smo promenili svoj odnos prema nekadašnjim događajima, prema ljudima koji su nam bili bitni u nekom periodu života, pa smo sve to pripisali vremenu.

A vreme, koje ne možemo ni kupiti ni prodati, ni pozajmiti ni sačuvati, ni zadržati ili produžiti neumitno, sigurno, neosetno otkucava našu prolaznost. I leči nas od svih naših nekadašnjih zabluda i snova, ispisuje nam na licu bore prolaznosti, gricka nam snagu i pamćenje, primiče nas kraju u kome ćemo zaista biti izlečeni od svega.


Tekst napisao Dimitrije Janičić

Izvor: Facebook

Posted on 17. septembra 2018., in Filozofski kutak, Psihološki kutak. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Tacno – vreme ne leci nista, samo naucimo da zivimo sa novim momentima u svom zivotu, bili oni lepi ili ruzni

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: