Svetski dan zaštite ozonskog omotača

Širom sveta 16. septembra biće obeležen Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, čiji je cilj da se istakne značaj očuvanja ozonskog omotača.

Međunarodni Dan zaštite ozonskog omotača obeležava se оd 1995. godine, kada je ustanovljen Montrealski protokol. Ovaj protokol potpisan je 1987. godine i njime su predviđene konkretne aktivnosti zemalja i različiti projekti da bi se zaštitio ozonski omotač.


Sloj ozona koji nas štiti od štetnog sunčevog zračenja rekordno se smanjio poslednjih 10 godina iznad Arktika. Pošto nivo ozona na polovima varira u zavisnosti od sezone, smanjenje od 40 % je izazvalo uzbunu, jer omogućava da do zemljine površine dopre više štetnog UV zračenja, čime se povećava rizik na zdravlje svih živih bića na zemlji.

Uprkos vrlo uspešno primenjenom Montrealskom protokolu, čiji je cilj smanjivanje proizvodnje i potrošnje hemikalija koje uništavaju ozon (kao što su hlorofluorougljenici i haloni), ove supstance, kojih je nekad bilo u frižiderima, sprej bocama laka i aparatima za gašenje požara, su još uvek prisutne u atmosferi. Stručnjaci procenjuju da će biti potrebno nekoliko decenija da se njihova koncentracija u atmosferi vrati na nivo od pre 1980, što je bio cilj pomenutog protokola, usvojenog 1987. godine.

Izvor: Ekoinfo.ceoor.edu.rs

Posted on 16. septembra 2018., in Iz istorije, Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: