Da li ste ikad čuli za drugi savet koji je Ikar dobio od Dedala?

Svi mi znamo kako se završava priča o Ikarovom letu. Taj tragični kraj često služi kao opomena da ne treba da se leti previsoko. Ili kako narod kaže: “Ko visoko leti, nisko pada”.

Ipak, postoji savet koji je Dedal dao svom sinu Ikaru pre nego što su poleteli, i taj savet se često previđa i zaboravlja kada se Ikarov neslavni kraj uzima kao primer.

Za sve one koji se ne sećaju baš potpuno grčkog mita o Dedalu i Ikaru, ispod možete da pročitate kratku prepričanu verziju.

Dedal je bio izvrstan izumitelj, jedan od najvećih pronalazača svog vremena. Jedna od njegovih kreacija bio je i lavirint u kome je bio zatočen Minotaur, pola čovek pola bik, lavirint koji je bio napravio za kralja Minosa. Dedal se zamerio kralju Minosu jer je pomogao Tezeju da ubije Minotaura i pobegne iz lavirinta.

Zbog toga je bio zatočen na ostrvu Kritu, zajedno sa svojim sinom Ikarom. Znajući da ne može da pobegne brodom, jer je Minosova vojska pretraživala sve brodove, Dedal je shvatio da je jedino rešenje da odleti sa ostrva, jer Minos jedino vazdušne puteve nije mogao da kontroliše.

Kao vešt majstor, namerio je da za sebe i sina napravi par krila koja će mu pomoći u toj zamisli. Dugo je sakupljao perje ptica i pričvršćivao ga voskom za laganu drvenu konstrukciju.

Kada su krila bila spremna, Dedal je Ikaru rekao da ne leti preblizu suncu, jer će mu sunčeva toplota otopiti vosak sa krila i da će pasti i udaviti se u moru. Naravno, većina vas zna da je Ikar upravo to uradio i da je poginuo leteći previsoko.

Ipak, postoji i drugi savet koji je Dedal dao Ikaru pred njihov let; savet koji se često previđa kada se ovaj mit prepričava, i kada ga vidite, potpuno će vam se promeniti pogled na naravoučenije ove legende.

Taj savet glasi: Nemoj leteti ni prenisko, jer će vlaga morskih talasa da ti natopi perje, krila će ti postati preteška, i završićeš istom sudbinom kao i da letiš blizu sunca.

Šta ovo znači za nas?

U ostvarenju naših namera često nas drugi plaše time da ćemo postati previše gordi ako zapucamo previsoko. Retko ko će nas opomenuti da nas čeka isti pad ako potpuno zanemarimo svoje autentične želje i prepustimo se sigurnim pričama i malim prohtevima.

Pazite se, jer hladna voda sigurno čeka i onog ko sebe potcenjuje.

Da li ste već znali za drugo Dedalovo upozorenje?


Miloš Pistolić

Izvor: Kreiranje-uspeha.com

Posted on 13. septembra 2018., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. 2 komentara.

  1. Prvi puta cujem za ovaj drugi dio price. Hvala ti na savjetima 😉

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: