„BIBLIOTEKA“ PO PREPORUCI PORTUGALSKE VLADE

Portugalska vlada pokrenula je još 2006. projekat pod nazivom „Nacionalni plan za čitanje“ – PNL (Plano nacional de Leitura). Prošle godine Ministarski savet doneo je odluku o nastavku ovog projekta u razdoblju 2017–2027.

Osnovna namera jeste da se, podsticanjem kvalitetnog čitanja, poboljšaju čitalačke navike Portugalaca, njihova načitanost i opšti kulturni nivo. Ovaj projekat ubraja se među one od strateškog nacionalnog interesa i obuhvata celu populaciju, a naročito omladinu.

U sklopu „Nacionalnog plana za čitanje“ preduzimaju se raznovrsne akcije. Jedna od njih, otpočeta jula ove godine, jesu mesečni predlozi od 12 knjiga koje se Portugalcima preporučuju za čitanje. U predloge za avgust 2018. uvršćen je i roman „Biblioteka“ našeg pisca Zorana Živkovića.

Sa ukupno 18 izdanja širom sveta „Biblioteka“ je, inače, najprevođenija srpska knjiga u ovom veku, a u Portugaliji je do sada izišla tri u izdanja i uključena je u obaveznu srednjoškolsku lektiru. To je ujedno jedna od samo dve knjige nekog srpskog autora kojoj je pripala jedna od američkih književnih nagrada.

Posted on 12. septembra 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

<span>%d</span> bloggers like this: