Šta sve donosi sreću?

Ljudi širom sveta veruju da im razni predmeti, životinje, biljke ili osobe donose sreću ili ih štite od nesreće. Neka verovanja su opštepoznata, dok su neka karakteristična samo za pojedine delove sveta.

novac


Cvrčak na ognjištu već je hiljadama godina znak sreće. U Kini i još nekim azijskim zemljama cvrčak je služio kao vrsta alarma – u slučaju provale prestao bi da proizvodi svoj karakterističan zvuk. Smatra se lošom srećom ubiti cvrčka. Indijanci su verovali da nosi sreću, a imitiranje cvrčanja smatralo se uvredljivim.

Bubamara se smatra nosiocem sreće i blagostanja. Veruje se da donosi oslobođenje od svakodnevnih problema, daruje strpljenje, a ako sleti na čoveka dok je bolestan, znak je skorog ozdravljenja. Bubamara koja sleti na ruku, a zatim odmah odleti znak je da će sledeće sedmice biti lepo vreme.

Među ostalim insektima koji nose sreću su vilin konjic i skarabej. Vilin konjic nosi promenu, a označava snagu, hrabrost i mir, dok skarabej predstavlja zaštitu od zla, ponovnog rođenja i preobražaja.

Žirevi, prema skandinavskoj mitologiji, štite od munja jer su plod hrasta – drveta posvećenog Toru, bogu groma i munje. Jaje je moćan simbol plodnosti i ponovnog rođenja. Takođe služi za gledanje u budućnost, za prizivanje sunčanog vremena i kao zaštita od različitih zala.

Veruje se da delfini donose sreću jer su u davna vremena moreplovci znali da su blizu kopna kada ih ugledaju nakon što su dugo bili na otvorenom moru. Pomalo neobična životinja za simbol sreće je svinja. Nemci imaju čak i uzrečicu „imati svinju“ koja znači da je sreća blizu. Svinje označavaju bogatstvo, strpljenje i iskrenost.

Kornjače se smatraju simbolom sreće, a takođe su jedna od četiri svete životinje, zajedno sa zmajem, jednorogom i feniksom. Kornjače predstavljaju Zemlju i dugovečnost i smatra se da predstavljaju vezu između smrtnog sveta i neba. Slonovi predstavljaju mudrost i odanost. Bog Ganeša u indijskoj mitologiji nosilac je sreće, a figurice slonova kraj vrata ili na policama donose sreću i dug život. Među ostalim životinjama koje nose sreću su tigar i žaba.

Jedan od najpopularnijih simbola sreće je zečja šapa. Vjeruje se da, osim što donosi sreću, zadnja zečja noga pomaže začeću – verovanje koje je nastalo zahvaljujući tome što su zečevi seksualno aktivni većinu godine, a mladi se rađaju već nakon 30 dana u leglima od četiri do 12 zečića. Zubi aligatora, prema afričkom verovanju, donose sreću kockarima.

Potkovica je opštepoznat simbol sreće. Zbog svoje povezanosti s konjima potkovica predstavlja snagu i pouzdanost. Prema jednoj legendi, Sveti Dunstan je u desetom veku ulovio đavola u potkovicu i otada nečastivi nikad više nije mogao da uđe u hrišćansku kuću koja ima potkovicu iznad vrata.

Kovanice su takođe među popularnim nosiocima sreće. Ako nađemo novčić, celi dan ćemo imati sreće, ali samo ako ga uzmemo. U suprotnom će nas taj dan pratiti nesreća.

Merdevine su čak i drevni Egipćani smatrali simbolom sreće, pa su ih stavljali i u svoje grobove da bi pomogli duši da se uspne u nebesa. Međutim, merdevine podjednako lako mogu značiti i nesreću kad su naslonjene na zid, jer predstavljaju porodični trougao. Ko god prođe ispod njih predstavlja nekoga ko remeti sklad porodice. Ali, kao i sa mnogim drugim simbolima nesreće, negativan učinak prolaska ispod medevina može se poništiti tako da se prekrste prsti na rukama i tri puta pljune između prečki.

Detelina sa četiri lista je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće. To što predstavlja sreću verovatno ima koren u povezivanju deteline sa Svetim Patrikom, zaštitnikom Irske. Takođe postoji legenda koja kaže da je Eva iz raja ponela detelinu za sreću.

Broj sedam srećan je u mnogim kulturama. U zapadnom svetu predstavlja požrtvovanost i sedam vrlina – mudrost, razumevanje, čast, slavu, snagu, dobrotu i mir. Takođe se veruje da sedmi sin sedmog sina ima isceliteljske moći, dok sedma kći sedme kćeri razume pravo značenje snova.

Pileći jadac je simbol sreće onome kome pri traganju te kosti ostane veći deo u ruci. Srećniku će se ispuniti želja koju je zamislio dok je povlačio kost prema sebi. Trepavica koja je otpala takođe može ispuniti želju ako je s obraza premestite na prst, nešto zaželite i onda je oduvate.

Dimničari su znak sreće i bogatstva. Postoji legenda koja kaže da je engleski kralj Džordž jednog dana jahao u povorci kad je iznenada na put istrčao pas koji mu je napao konja. Konj se propeo i gotovo zbacio kralja, srećom jedna osoba odevena u prljavu i istrošenu odeću uhvatila je uzde i smirila životinju. Bio je to dimničar.

Među prirodnim fenomenima koji ispunjavaju želje nalazi se i zvezda padalica – ko god je vidi može nešto da poželi, ali ne sme nikome da otkrije šta, jer se inače neće ispuniti.


Izvor: Blic

Posted on 6. septembra 2018., in Biblioteka, Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati, Svaštara, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Od ovog svega, znala sam samo za broj sedam. Jako zanimljiv post 🙂

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

<span>%d</span> bloggers like this: