Sveti mučenici Kirik i Julita

Na današnji dan Srpska pravoslavna crkva proslavlja dan Svetih mučenika Kirika i Julite. Julita je bila plemićkog roda, ali je rano ostala udovica, sama sa svojim novorođenim sinom Kirikom. Pošto je i sama bila hrišćanka, dete je odmah krstila i vaspitavala ga u hrišćanskom duhu.

U vreme kada je car Dioklecijan naredio progon hrišćana, Julita i Kirik su uhvaćeni i izvedeni pred sud. Pošto majka nije želela da se odrekne svoje vere, sudija joj je, kaže priča, uzeo dete i poče ga milovati. No, Kirik je povikao:

„Ja sam hrišćanin, pusti me materi!“ i počeo rukama da grebe sudiju i otima se. Sudija se tada naljutio i tresnuo Kirika o zemlju, a dete se skotrljalo niz kamene stepenice i poginulo mučeničkom smrću.

I sama Julita je okrutno mučena, jer nije htela svoje vere da se odrekne. Na kraju je posečena mačem 304. godine. Jedan deo moštiju svetih mučenika Kirika i Julite nalaze se u Ohridu, u crkvi Svete Bogorodice Bolničke. Njihove mošti smatraju se čudotvornim. Svetom Kiriku i Juliti posvećen je i Manastir u Smilovcima kod Dimitrovgrada.

Veruje se da Sveti Kirik ili Ćiril štiti od kožnih bolesti, pa se ovog dana svi koji imaju zdravstvenih problema za kožom kupaju na izvorima i rekama. Postoji i priča da ovaj svetac vlada sunčevim zracima i da leči.

U nekim seoskim krajevima Srbije i danas postoji običaj sklanjanja strašila sa njiva jse veruje da Sveti Ćiril štiti od ptica grabljivica.

Ovaj dan je praznik ljubavi majke i deteta – provedite ga u radosti sa svojim najmilijima. Volite ih i čuvajte. Izbegavajte da vičete na decu danas, jer će, u protivnom, po narodnom verovanju, biti bolesna preko cele godine.


Podaci za tekst preuzeti sa sajta Srpske pravoslavne crkve

Posted on 28. jula 2018., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: