Udruženje „Od knjige do duše“ na svom prvom zajedničkom putovanju

Udruženje za promociju kulture, tradicije i turizma „Od knjige do duše“ bilo je na svom prvom zajedničkom putovanju. U organizaciji turističke agencije „Vika travel“ članovi Udruženja otisnuli su se na jednodnevni izlet u Niš. Izlet je obuhvatao: obilazak manastira Sveta Petka Iverica, obilazak tvrđave i znamenitosti grada Niša i na kraju, odlazak do vinarije u selu Malča, uz degustaciju prelepih vina i sireva.

 

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Manastir Svete Petke „Iverica“ je srednjovekovni srpski manastir iz prve polovine 14. veka. Nastao je u vreme Uroša Nejakog. Manastir se nalazi u ataru Ostrovice u oštini Niška Banja na oko 20 km, istočno od Niša prema Pirotu, u središnjem delu Sićevačke klisure, na desnoj obali reke Nišave. Manastir je dobio naziv „Iverica“, jer su ga obnovili gruzijski monasi iz Iviriona sa Svete Gore, a u periodu od 1898. do 1903. godine bio je Kraljevski srpski vojni manastir, pod vojnim zapovedništvom, što je jedini takav primer u istoriji Srpske pravoslavne crkve. Manastir predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Niš nas je svojom lepotom osvojio. Tokom istorije, teritorijom na kojoj se danas nalazi, prošli su Dardanci, Tračani, Iliri, Kelti, Rimljani, Huni, Avari, a zatim i Vizantinci, Srbi, Bugari, Osmanlije i svi su oni ostavili svoj trag, o čemu arheološki ostaci svedoče. U antičkom gradu Naisu rođeni su rimski carevi Konstantin Veliki i Konstancije III. Niška tvrđava, koja je sagrađena, u prvim dekadama 18. veka, predstavlja jednu od najlepših i najbolje sačuvanih građevina te vrste na Balkanu. Temelji joj leže na mestu starijih tvrđava iz rimskog, vizantijskog i srednjovekovnog doba.

Niš je danas najveći grad u jugoistočnoj Srbiji i sedište Nišavskog upravnog okruga. U Gradu Nišu živi oko 300 000 stanovnika, pa je tako po broju stanovnika Niš treći grad po veličini u Srbiji, odmah posle Beograda i Novog Sada. Nalazi se na reci Nišavi, nedaleko od njenog ušća u Južnu Moravu, na 237 kilometara jugoistočno od Beograda. Važan je privredni, univerzitetski, kulturni, verski i politički centar Srbije. Niški univerzitet, koji je osnovan 1965. godine, ima 13 fakulteta i oko 30.000 studenata, a grad je i sedište Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Podrum vina Malča nalazi se na samo nekoliko kilometara od Niša, uz auto put Niš-Sofija. Putovanje kroz vinsko vreme možete doživeti obilazeći četiri vinske kuće, iz četiri različitih vremenskih epoha i za to vreme se upoznajete sa različitim načinima negovanja vina. Rimska kuća – podrum sa amforama, Nemanjića kuća – podrum sa drvenim bačvama,  Srpska kuća sredine XX veka – podrum u kome se vina neguju u betonskim fermentorima, Savremena Vinarija – gde se vina neguju po najsavremenijoj tehnologiji u inoks fermentorima. Kruna ovog vinskog komplesa Malča je restoran u rimskom stilu, prelepo uređen (od čistoće blista), gde uživanje na terasi okruženoj vinogradom upotpunjuju jela po recepturama naših predaka. U okviru kompleksa vinarije, nalazi se prodavnica domaćih vina, rakije i sirća, raznoraznih sireva, koje smo sa zadovoljstvom prvo degustirali, a onda i kupili.

Zajednički utisak članova Udruženja sa ovog putovanja – divno su se svi proveli i imali priliku da se druže međusobno; stekli su neka nova lepa poznanstva; posetili nova mesta i upoznali se sa nekim od mnogobrojnih lepota naše zemlje. Sa nestrpljenjem svi očekuju sledeće putovanje.


Napisala Rea Mnc

P.S. – zahvaljujem se blogerki Mileni Ilić, urednici bloga „Putešestvije“ na gostoprimstvu i poučnim informacijama o svom rodnom gradu, kao i Jeleni Kuzmanović, predstavnici turističke agencije „Vika Travel„, na prijateljstvu i uspostavljenoj saradnji sa Udruženjem „Od knjige do duše“.

Posted on 25. juna 2018., in Putopisi, Udruženje "Od knjige do duše". Bookmark the permalink. 3 komentara.

  1. …Nadam se da ste se dobro proveli, i da vam ovo nece biti zadnji grupni izlet..

    Sviđa mi se

  1. Povratni ping: Активности Удружења „Од књиге до душе“ у 2018. години | OD KNJIGE DO DUŠE

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: