Ako – filozofija života u jednoj pesmi

Nastala kao omaž Leandru Star Džejmisonu, pesma Ako Radjarda Kiplinga postala je oličenje stoičke filozofije. Šta je posebno u vezi sa ovom pesmom možete pročitati u nastavku.


Nastanak pesme i posveta

Procenjuje se da je pesma Ako napisana oko 1895. godine, ali je objavljena tek 1910. godine. Inspirisan Džejmisonovim vojnim akcijama protiv Južnoafričke republike, Kipling je napisao pesmu koja je postala oličenje stoicizma viktorijanskog doba.

Radjard Kipling je Ako posvetio svom sinu Džonu. Od prvog do poslednjeg stiha mu se obraća, skrećući mu pažnju na razne životne okolnosti i najbolji način kako da se izbori sa njima i stekne vrlinu.

Tema

Čitajući ovu pesmu, susrećemo se savetima kako da prihvatimo poraz i nastavimo dalje, a sa druge strane kako da ostanemo prizemni uprkos pobedama i da su obe navedene okolnosti nešto promenljivo i nestalno. U nastavku nas autor uči strpljenju sa ljudima koji izvrću naše reči i kako da se ne spuštamo na njihov nivo…

Da ne bismo analizirali celu pesmu, naglasićemo da je posebno inspirativan kraj pesme, gde savetuje sinu da će, ako može da sačuva hrabrost i glavu kada je svi ostali gube, postati čovek.

Ako u popularnoj kulturi

Ova vanvremenska pesma našla je mesto u filmu Nemoguća misija – narod nereda, gde je prvi stih ove pesme lozinka za prijavljivanje na kompjuter. Takođe, pojavljuje se i u crtanoj seriji Simpsonovi.

„Ako možeš da prihvatiš poraz posle pobede i te dve varke podjednako primaš“ su stihovi koji se nalaze na ulazu za tenisere na Centralnom terenu u Londonu, gde se održava Vimbldon, kao i na Vestsajd tenis klabu u Njujorku, gde se nekada održavao US open.

John Palmer

O pesniku

Radjard Kipling je britanski novinar, pesnik i pisac, rođen 1865. godine u Bombaju. Neka od njegovih najpoznatijih dela su:

• Balade iz kasarne

• Sablasna rikša i druge priče

• Kim

• Svetlost se ugasila

• Knjiga o džungli

Poslednje navedena knjiga je posebno značajna, zato što je kroz nju Kipling približio engleskoj čitalačkoj publici indijsko društvo. Nobelovu nagradu je osvojio 1907. godine.


Autor Aleksandar Popović

Izvor: iSerbia

Posted on 15. juna 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Priče i pesme. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: