Boying Up – Mayim Bialik

Privukla mi je pažnju priča jedne glumice, izuzetno inteligentne i duhovite žene. Naleteh na njeno gostovanje kod poznatog voditelja Stivena Kolberta (The Late Show with Stephen Colbert). Mayim Bialik, poznatija kao Ejmi, Šeldonova devojka iz serije Teorija velikog praska (The Big Bang Theory) rođena je 12. decembra 1975. godine u San Dijegu. Njeni roditelji su potomci Jevreja pobeglih od holokausta iz Poljske i Mađarske. Iako je bila primljena i na Harvard i na Jejl, odlučila se za neuronauku na UCLA, da bi ostala blizu svoje porodice.

Ejmi

Doktorirala je 2007. godine na temi: Obsesivno-kompulsivni poremećaji kod adolescenata sa Prader-Vili sindromom. Pored toga što je glumica i neuronaučnica (neuroscientist), napisala je i više knjiga. Kroz knjigu „Boying Up: How to Be Brave, Bold and Brilliant“, što bismo mi preveli kao – Dečakovanje (ili Odrastanje dečaka): kako biti hrabar, odvažan i sjajan“ – objasnila je neke od faza odrastanja dečaka. Pre toga je napisala knjigu „Girling up“, o procesu odrastanja devojčica. Knjige su naišle na odličan odziv, kako publike, tako i kritičara. Prodaju se i na Amazonu. Nadam se da će ove knjige da zainteresuju neku od naših izdavačkih kuća, da ih prevede i učini i nama dostupnim. Mayim Bialik ima i svoj sajt, Groknation.com koji, što je veoma retko u svetu poznatih – sama uređuje. Veganka je, borac za prava životinja, multitalentovana – svira klavir, trubu i bas gitaru. Majka je dva dečaka, čija se slika nalazi na koricama njene knjige. Iz njenog životnog puta može zaista mnogo da se nauči.

 

 

Posted on 16. maja 2018., in Biblioteka, Iz mog ugla, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: