Peta devojčica Marja – Gradimir Stojković

U izdanju izdavačke kuće Laguna iz Beograda, objavljena je knjiga našeg majstora pripovedanja za decu, pisca Gradimira Stojkovića – Peta devojčica Marja. Ovo je jedna duhovita i topla priča o školskim problemima i sazrevanju, ali pročitajte šta je o njoj napisao moj poštovani saradnik, pisac, prevodilac, književni kritičar, Dimitrije Janičić.

Peta devojcica Marja_naslovna

NEVOLJE I LEPOTE ODRASTANJA

U Maloj Laguni pojavila se nova knjiga Gradimira Stojkovića. Ova knjiga je za nešto mlađi uzrast, reč je o učenicima četvrtog razreda osnovne škole. Junaci su „mešani“ – dečak i devojčica, tačnije jedan četvrti razred sa svim onim što ga prati. Deca su već socijalizovana, u razredu su formirane grupe, počela su prva zaljubljivanja, a razred se oformio i kao kolektiv koji ima svoje prohteve i zahteve, koji se može udružiti oko zajedničkih interesa.

Ovo je i tužna i vesela priča sa svim oniom zgodama (i nezgodama) koje prate odrastanje. Dečak Aleko (Aleksandar) i devojčica Marja sede u istoj klupi. Oni polako postaju prijatelji, a onda se među njima rađa nešto kao ljubav. A ljubav jedanaestogodišnjaka je zaista iskrena i čista. I kao i svaka prava ljubav nije samo uspomena, ostavi duboke tragove u daljem čovekovom životu.

A roman pruža dosta interesantnih priča: o tome kako se može izgubiti ulica (kod nas gde se imena ulica često menjaju u skladu sa zahtevima onih koji su na vlasti, to nije teško), tu se može naći odgovor na pitanje da li se od čitanja raste, kakva je igra glavomet, kako se deli bolest, borba za svoju učiteljicu, tu su igre jezikolomke, takmičenje za najpametnijeg u razredu i mnoga druga zbivanja. Tu je i pogrešan poziv jedne slepe devojčice koja će kasnije postati Alekov životni saputnik. Život je interesantan, samo ga treba umeti tako sagledati.

Kraj ove priče dešava se mnogo godina kasnije na beogradskom aerodromu. Nekadašnji dečak Aleko, sada profesor, sa ćerkom (zamislite, ime joj je Marja), čeka svoju suprugu (ona je ona slepa devojčica koja ga je svojevremeno greškom pozivala više puta) da se vrati sa operacije očiju iz Moskve. Ona stiže u društvu jednog dečaka (koji se zove Aleko, kakva slučajnost) i njegove majke Marje. Stojković pokazuje kako život pravi zaplete kakve pisci teško mogu smisliti.

Stojković je majstor pričanja. On dobro shvata svet odrastanja. O tom svetu piše bez cifranja, lako, jednostavno, sa blagim humorom, ali i toplo i neopterećeno. Zapleti su izazovni, ali ne deluju ni nategnuto ni izmišljeno, iako su često na granici verovatnog. Njegovi junaci su naši dečaci i devojčice, grupe koje su se formirale u ulici, zgradi, parkiću, razredu. Da bi sve bilo realnije, ove grupe sadrže i štrebere, odnosno štreberke, mamine maze, male razbojnike, one koji sporije shvataju, povučene i hiperaktivne, vođe i vođene. U takvim sredinama i najobičnija svakodnevica deluje kao pustolovina, pogotovo kada je obradi majstor pisane reči kakav je Stojković.

Vredi čitati: zbog topline, lepog humora, laganog stila, zanimljivog zapleta. Uostalom, od čitanja se raste.


Prikaz napisao Dimitrije Janičić iz Beograda

Posted on 29. aprila 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: