Advertisements

Ko je ubio Džejn Stenford ?

U San Francisku se naširoko tračalo kad je Džejn Stenford iznenada napustila svoje imanje Nob Hil i otišla na Havaje 15. februara 1905. Sumnja se da je bila lošeg zdravlja ili depresivna, ali najšokantnija od svih je glasina da je otišla zato što je neko pokušao da je ubije mesec dana pre puta, piše „SF Gejt“.

Džejn Stenford

Nekoko dana nakon što je otišla u Honolulu, novine su pisale da je jedna do osnivačica Univerziteta Stenford, 76-godišnja Džejn Stenford, bila žrtva pokušaja ubistva.

Otkako joj je umro muž 12 godina ranije, Stenfordova je živela sama u njihovoj vili sa svega nekoliko poverljivih sluga. Dan pre odlaska na Havaje proveden je uobičajeno. Stenfordova je otišla u krevet nakon večere, a sluge su bile u svojim sobama. Oko devet sati, međutim, Stenfordova je počela glasno da doziva sluškinju Elizabet Ričmond.

– Dođi da vidiš šta nije u redu sa vodom iz Poljske. Popila sam nešto i zamalo se zadavila. Toliko me opekla da sam sve ispovraćala – rekla je Stenfordova.

BEG NA HAVAJE

Sluškinja je probala malo mineralne vode i odmah ispljunula. I sekretarica Berta Berner je primetila neobičan ukus vode. Ujutro su je odnele na hemijski test i saznale da je voda otrovana strihininom u dovoljnoj količini da ubije slona.

Potresena, Stenfordova je brzo isplanirala put na Havaje kako bi ostavila pokušaj ubistva za sobom. Dok se objavila vest o otrovu, ona je već bila na brodu četiri dana. Predsednik Univerziteta je saopštio da joj preti upala pluća i da joj je lekar savetovao topliju klimu. Pomenuo je vodu čudnog ukusa, ali je rekao da ona nije pila iz te flaše. Kako je naveo, ni ona ni on ne veruju da je u pitanju pokušaj ubistva.

Sledeća u novinama je bila vest o njenoj smrti.

TUŽNA PROŠLOST

Džejn Latrop je rođena u Olbaniju, Njujork, 1828, u porodici trgovca i njegove žene. Udala se sa 22 godine za Lilanda Stenforda iz dobrostojeće porodice farmera. Preselili su u Sakramento 1856, gde su otvorili trgovački biznis. Profit je uložen u Centralnu pacifičku prugu i za 10 godina njen muž je postao najbogatiji čovek u zemlji.

Univerzitet Stenford

Univerzitet Stenford

Ali, nisu imali dugo željeno dete. Nakon skoro 18 godina pokušavanja, čudo se dogodilo. Džejn je ostala trudna u 39. godini.

Rodila je sina, Lilanda Stenforda mlađeg, 1868. Međutim, dečak se u 16. godini razboleo od tifusa i dva meseca nakon rođendana umro, 13. marta 1884.

Roditelji su se vratili u Kaliforniji, govoreći da će njena deca biti i njihova i tako je posađeno seme budućeg Univerziteta Stenford, koji je otvoren 1891.

Dve godine kasnije Liland Stenford je umro i Džejn je ostala sama. Pričalo se da se nekad sukobljava sa odborom poverilaca Univerziteta. Činjenica je da je ona 1903. prebacila sva svoja prava na odbor.

TRAGEDIJA U HOTELU

Po svemu sudeći, Honolulu je bilo baš ono što joj je trebalo. Smestila se u hotel Moana. Dana 28 februara je uzela hotelski lanč paket i dobro se najela. Zamolila je sekretaricu Bertu da joj donese laksativ i sodu uveče u 20.15 i otišla u krevet.

Ono što se dogodilo sledeće detektivi su analizirali mesecima. Prema Berti, Stenfordova je zaspala, a sekretarica se probudila u 23 sata kad je čula njene jauke. Videla ju je kako se drži za vrata.

– Nemam kontrolu nad telom. Mislim da sam ponovo otrovana – rekla je.

Berta ju je vratila u sobu. Dotad joj je čitavo telo bilo u grču. Pozvale su lekara. Ispumpali su joj stomak, ali je bilo prekasno. Grčila se tri puna minuta i uspela da vikne: “Kakav užasan način da se umre!”

U 23.30 je proglašena mrtvom.

Policija je ispitala mesto zločina – hotelsku sobu u kojoj su pronašli bočicu laksativa i sodu. Sumnjalo se da je u njima strihinin. Autopsijom je pokazano da je otrovana strihininom, a testovi su pokazali da je bio u bočici sode bikarbone, ali nije zaključeno da li je u pitanju ubistvo ili samoubistvo.

SUMNJIVA SEKRETARICA

Sekretarica Berta je svedočila, ali je sa manje entuzijazma pričala o teorijama ubistva – ova reakcija je nesumnjivo uzrokovana činjenicom da je ona bila jedina prisutna u vreme oba trovanja.

Novine su pisale da Berta nije izlazila iz svoje sobe od tragične smrti Stenfordove.

Sekretarica je priznala da je laksativ bio njen. Ubrzo je zaključeno da je Stenfordova ubijena strihininom.

Istraga je bila u toku i u San Francisku. Međutim, predsednik Univerziteta Dejvid Džordan je odbacio teoriju o ubistvu, navodeći da je imala problema sa srcem i da je za njenu smrt kriva začinjena hrana od prethodnog dana.

Njeni ostaci su prevezeni u San Francisko. Sahranjena je u porodičnoj grobnici. Sledećih 100 godina, mišljenje da je umrla prirodnom smrću je postala zvanična priča – smatralo se da je Stenfordova umrla usled srčanog zastoja dok je bila na odmoru na Havajima.

Javnost je postal svesna da je ona ubijena tek 2003, kad je penzionisani neurolog sa Stenforda Robert Katler objavio knjigu “Misteriozna smrt Džejn Stenford”.

KO JE UBICA?

Iako je knjiga pokazala da je u pitanju ubistvo, veliko pitanje je ostalo neodgovoreno – ko ju je ubio i zašto.

Iako je zataškao ubistvo, malo je verovatno da je Džordan upleo prste u zločin. Smatra se da je on samo čuvao mladi univerzitet od skandala.

Izvor: Blic.rs

Advertisements

Posted on 2. februara 2018., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: