„Lepotica i zver“, priča stara 4000 godina

Bajka „Lepotica i Zver“ inspirisana je francuskim romanom iz 1740. godine, „La Belle et La Bete“ Gabrijel-Suzan Barbo de Vilnev, ali sama priča datira od pre 4000 godina, zaključili su istraživači sa univerziteta u Daramu i Lisabonu.

Ilustracija Voltera Krejna 1874.

Ilustracija Voltera Krejna 1874.

Bajka je postala omiljena kroz vekove među svim generacijama zbog romantične priče pune magije, ali i poruke da je prava lepota skrivena unutra.

Lepotica Bela se zaljubljuje u Zver i razbija čaroliju bačenu na začaranog Princa. Naučnica Marija Tatar u svom radu objavljenom ove godine, temu je uporedila sa „životnjskim nevestama i mladoženjama“ koje je pronalazila u narodnim pričama širom sveta, istakavši da je francuska bajka naročito bila namenjena pripremama devojaka za ugovorene brakove.

Petrus Gonsalvus oko 1580.

Petrus Gonsalvus oko 1580.

Lik Zveri je prvobitno trebalo da izgleda poput nečeg gorile, međutim, na kraju je dobio telo medveda, šape vuka, svinjske kljove i lavlju grivu.

Prema mitu, prava Zver je zaista postojala, bio je to jedan mladi Španac Petrus Gonsalvus koji je patio od tada retke bolesti, koju prati rast dlaka po celom telu.

Ovaj mladić sa Tenerifa, koji je patio od hipertrihoze (prekomerne dlakavosti) postao je štićenik francuskog kralja i na kraju se oženio prelepom Parižankom Katrin.

Od prvog igranog filma Žana Koktoa iz 1946, preko „Diznijevog“ animiranog iz 1991. nominovanog za Oskara i mjuzikla koji se prikazivao na Brodveju punih 13 godina, do ogromnog uspeha igranog filma Bila Kondona iz 2017. godine (trenutno najgledanijeg sa 1,2 milijardi zarađenih dolara), priča je interperitana mnogo puta u mnogo varijanti.

Den Stivens i Ema Votson u filmu "Lepotica i zver" iz 2017.
Izvor: Blic

 

Posted on 29. decembra 2017., in Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: