Pronađen predbračni ugovor star 44 veka

Turski arheolozi su u provinciji Kajseri pronašli glinenu ploču na kojoj je uklesan predbračni ugovor, a ploča je napisana klinastim pismom na staroasirskom narečju.

Foto: Thinkstock

U ovom sporazumu pokušano je rešavanje problema neplodnosti. U njemu se navodi da, ukoliko par ne može da dobije dete tokom dve godine braka, supruga će dopustiti svom suprugu da pronađe ženu roba koja će postati surogat majka.

Nakon rođenja prvog dečaka, moraju je osloboditi, rezultati su istraživanja koje je objavio časopis Gynecological Endocrynology.

Glavni istraživač prof. Ahmet Berkiz Turp sa Univerziteta Haran u Turskoj rekao je kako je žena rob morala da bude oslobođena nakon rođenja prvog muškog deteta i da su na takav način brinuli da porodica ne ostane bez potomaka.

I u današnje vreme mnogi parovi pokušavaju da dobiju dete uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje, a u nekim državama zakon im dopušta da pronađu ženu koja će im roditi dete.

Ova glinena ploča nastala je za vreme Asirskog carstva u 25. veku pre Hrista, a izložena u Arheološkom muzeju u Istanbulu kao najraniji dokument u kom se spominje neplodnost.

Na području Kultepea 1925. arheolozi su pronašli 1.000 ploča koje su bile napisane klinastim pismom. Ploče su se inače čuvale u drvenim sanducima, korpama ili vrećama i one su dokaz kako je ta civilizacija imala uređen društveni sistem.

Naselje je verovatno nestalo zbog požara. Mesopotamiju mnogi stručnjaci nazivaju „mestom gde je počela istorija“.

Izvor: b92

Posted on 23. novembra 2017., in Arheološki kutak, Iz istorije. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: