Osam mesta na planeti na koja ćete morati bez foto-aparata

Ako se odlučite za fotografisanje na nekima od ovih mesta, možda ćete dobiti visoku novčanu kaznu ili čak završiti iza rešetaka…

47375291959d3bd99582ce062603127_v640

Na nekima od njih, verovatno, ćete proći samo sa mnoštvom uvreda, ali bi, u svakom slučaju, trebalo da se trudite da tamo ne vadite foto-aparat i da se „ne pravite pametni“ kad ih posetite…

Amsterdam 

U glavnom gradu Holandije „greh“ je fotografisati u Četvrti crvenih fenjera, poznatoj po mnogobrojnim bordelima. Njihovi vlasnici preziru slikanje prostitutki u izlozima, tako da ako se odlučite na fotografisanje, a slučajno vas neko uhvati u tome, budite spremni na to da će vam neko razbiti foto-aparat ili, u gorem slučaju, možda i vas.

Južna Koreja 

Zemlja u kojoj je zabranjeno slikati žene u bilo kom javnom prostoru, bez njihovog pristanka. Kršenje tog pravila može da se protumači kao seksualno agresivno ponašanje, što može rezultirati novčanom kaznom i do 7.000 evra. U najgoroj varijanti, možete biti kažnjeni zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina.

Sjedinjene Američke Države 

U zemlji „slobodnih“ nećete proći kao u Južnoj Koreji. Ipak, Amerikanci su najosetljiviji na slikanje privatnog vlasništva (prvenstveno nekretnina), pa bi bilo dobro dobiti dozvolu od vlasnika pre nego što se odlučite na slikanje. Najvažnije od svega je da poštujete znake zabrane.

Ujedinjeni Arapski Emirati 

Slikanje zabranjenih stvari smestiće vas u zatvor do tri meseca i olakšati vam novčanik za oko 1.500 evra. Na mnogim lokacijama zabranjena je upotreba kamere. Uz to, neka vam ne pada na pamet da slikate vladine zgrade, mostove i palate šeika. Zabrana slikanja palata je čak i zakonom propisana.

Severna Koreja 

Vrlo jednostavno – bez dozvole zabranjeno je slikati apsolutno sve. Ali, ako ste se već odlučili za posetu severnijoj od dve Koreje, budite spremni da poštujete pravila. Iz hotela ne izlazite bez vodiča i ne slikajte bez njegove dozvole, jer biste u suprotnom mogli da snosite vrlo neprijatne posledice.

Engleska 

Možete da fotografišete šta god hoćete, osim ako fotografije želite da koristite u komercijalne svrhe. Za to morate da dobijete posebnu dozvolu. Na primer, Trg Trafalgar i Parlament u komercijalne svrhe možete da fotografišete samo uz dozvolu gradonačelnika Londona.

Japan 

U Zemlji izlazećeg sunca zabranjeno je fotografisanje određenih hramova i statua Bude. U nekim hramovima zabrana važi samo tokom manjeg dela godine, dok je u drugima zabrana stalna. Zato je potrebno čitati natpise.

Alžir 

Prilično konzervativna zemlja, naročito njen južni deo, pa je fotografisanje moguće jedino uz dozvolu. Da biste slikali žene, morate da tražite dozvolu njihovih muževa ili očeva. Takođe, najstrože je zabranjeno slikanje mostova i vojnih objekata.

Izvor: b92

Posted on 7. novembra 2017., in Svaštara, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: