Advertisements

Seks i kultura Hjua Hefnera

Nažalost, u našoj kolektivnoj svesti „Plejboj“ nije dogurao mnogo dalje od golih devojaka na duplericama, kaže za „Blic“ povodom smrti legendarnog osnivača „Plejboja“, nekadašnji urednik srpskog izdanja ovog magazina, pisac Marko Vidojković.

Df3ktkqTURBXy81NzdiZGFlNTJlMzRjZTUwNGZlYzY4NjI0YzdkYTI4Yy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Hju Hefner je preminuo u sredu u svom domu u Los Anđelesu, prirodnom smrću, u 92. godini. Njegov sin Kuper (26) nazvao ga je pionirom u medijima i kulturi. Možda je to prikladan opis ovog hedoniste i osnivača magazina „Plejboj” koji je potpirio seksualnu revoluciju pedesetih i izgradio imperiju na izanđaloj izreci da seks sve prodaje. Međutim, mnogo više od bilo koga drugog, Hefner je pomogao da seks izađe iz skrivanih kutaka i zatamnjenih kesa i postane deo mejnstrim konverzacije.

– Reč je o brendu koji je trasirao pop kulturne i lajfstajl trendove, kako u Americi tako i u ostatku sveta, preko pola veka – ističe Vidojković.

Te 1953, u vreme kada su savezne države u SAD mogle legalno da zabrane kontraceptivna sredstva, kada je reč „trudna“ bila cenzurisana u porodičnoj humorističkoj seriji „I Love Lucy“, Hefner je objavio prvo izdanje „Plejboja“ sa nagim slikama Merilin Monro (snimljenim godinama ranije), obećavši u uvodnoj reči „humor, prefinjenost i pikanterije“. Velika depresija i Drugi svetski rat bili su gotovi i Amerika je bila spremna da se razgoliti, piše AP.

Bio je to krivudav put momka iz srednje klase kome su religiozni roditelji branili da se u kući priča o seksu. Hefner je rođen 9. aprila 1926. u Čikagu, u domu posvećenih metodista koji, kako je govorio, nikada nisu iskazivali ljubav jedno prema drugom „bilo fizički bilo emotivno“.

– Veoma mlad počeo sam da preispitujem versko zaluđivanje o sukobu čovekovog tela i duha, da je Bog prevashodno oličenje duha, a da đavo obitava u telu – rekao je Hefner u intervjuu za „Plejboj“ 1974.

Potom je, 2011. u razgovoru za AP priznao da je takav kakav je jer njegova porodica ima duboke korene u puritanskoj tradiciji.

Hugh Hefner

– Moji su puritanci i prohibicionisti. Kod nas u kući nije se pilo. Nije se pričalo o seksu. Ja sam od malena video bolnu i licemernu stranu toga – rekao je Hju. On je bekstvo tražio u filmovima i nazivao ih svojom „drugom porodicom“.

Kada je imao devet godina počeo je da izdaje novine za komšiluk, koje je prodavao za jedan peni. Kaže da je pronašao sebe tokom srednje škole u Čikagu, kada je imao 16 godina i kada ga je odbila devojka u koju je bio zaljubljen. Počeo je sebe da zove Hef, naučio da pleše uz sving/džez i počeo da crta strip, „neku vrstu autobiografije“, kako je objasnio u intervjuu 2006. za AP. Ti stripovi su prerasli u detaljnu beležnicu koju je Hefner vodio celog života. Do 2011. imala je preko 2500 svezaka.

– To je bio način da stvorim sopstveni svet koji sam mogao da delim sa prijateljima. Sa ove tačke gledišta, to nije mnogo drugačije od pravljenja magazina – rekao je 2011.

Sa Eldonom Selersom pokrenuo je 1953. magazin u svojoj kuhinji u Čikagu, premda prvo izdanje nije imalo datum, jer je Hefner bio ubeđen da drugog neće biti. Magazin je trebalo da se zove „Momačka žurka“ (Stag Party) sve dok jedan prirodnjački magazin sličnog naziva, „Stag“ (eng. jelen), nije zapretio tužbom. Njegova opsednustost zečicama je počela još od detinjstva, kada su ove životinje krasile njegovo ćebence. Godinama kasnije, podvrsta jednog zeca na listi ugroženih životinja na Floridi nazvana je po njemu: Sylvilagus palustris hefneri.

Hju Hefner i Sintija Madoks, koja se pojavila na februarskoj naslovnoj strani "Plejboja", snimljeni 29.1. 1962.

Hju Hefner i Sintija Madoks, koja se pojavila na februarskoj naslovnoj strani „Plejboja“, snimljeni 29.1. 1962.

Ubrzo pošto je lansiran, „Plejboj“ je postao zabranjeno voće za tinejdžere i Biblija za muškarce sa novcem, koji su odlazili na večere za pretplatnike sa zamračenim svetlima, žestokim pićima, nežnim džezom, dubokim mislima i još dubljim željama. Za samo godinu dana tiraž je dostigao 200.000, a za pet je premašio milion. Do 1960. Hefner je imao svoju TV emisiju, skupa kola, počeo da puši lulu i kupio prvu Plejboj vilu u Čikagu. Otvorio je niz noćnih klubova širom sveta u kojima su konobarice nosile male kostime zečica. Tokom sedamdesetih magazin je imao preko sedam miliona čitalaca i inspirisao je masnije imitacije poput „Penthausa“ (Penthouse) i „Haslera“ (Hustler).

Cenzura je bila neizbežna, počev od pedesetih, kada je uspešno tužio američku poštu koja je htela da mu dodeli status druge klase pri slanju pošiljki. Magazin je zabranjivan u Kini, Indiji, Saudijskoj Arabiji i Irskoj, a neki lanci prodavnica godinama su odbijali da ga prodaju u SAD.

Oni koji jesu, držali su ga na višim policama. Već od prvog broja žene su upozorene: „Ako ste nečija sestra, supruga ili tašta i kupili ste nas greškom, molimo vas da časopis predate najbližem muškarcu u svom životu i vratite se ‘Praktičnoj ženi'“.

Magazin je uređivao iz svojih vila, prvo u Čikagu, potom u Los Anđelesu, i postao je kičasti simbol života koji je promovisao. Decenijama je pravio konstantne žurke na kojima je pušio lulu i nosio svilene pidžame, a gosti su mu bili mešavina selebritija i Plejboj zečica. Na jednoj od najdekadentnijih turneja u istoriji rokenrola, „Rolingstonsi“ su 1972. održali koncert u Hefnerovoj vili.

Plejboj vila na Beverli Hilsu

Plejboj vila na Beverli Hilsu

Njegov brend vremenom je postao kontroverzan. Za „Plejboj“ su pozirale Dru Barimor, Fara Foset, Linda Evans, Kejt Mos, Madona, Šeron Stoun, Naomi Kembel i Lindzi Lohan, između ostalih. Neke zečice su naknadno postale zvezde, poput pevačice Debore Hari, manekenke Loren Haton ili starlete Pamele Anderson. Sve su govorile vrlo lepo o vremenu provedenim sa Hjuom.

Neke zečice su, pak, imale traumatična iskustva. Tvrdile su da ih je Hefnerov blizak prijatelj Bil Kozbi silovao. Hefner je 2014. izdao saopštenje da „nikada ne bi tolerisao takvo ponašanje“, ali dve godine kasnije, bivša zečica Kloi Goins tužila je i Kozbija i Hefnera za seksualno napastvovanje, batinanje i druge prekršaje tokom navodnog silovanja 2008. godine.

Jedna zečica je postala novinarka: feministkinja Glorija Stajnem angažovana je u kompaniji 1960-ih i svoje kratkotrajno zaposlenje pretočila u članak za magazin „Šou“ koji je opisivao klubove kao raj samo za muško zadovoljstvo. Zečice su, pisala je Stajnemova, loše obrazovane, mnogo rade i slabo su plaćene. Ona je magazin i klubove nazvala pornografskim, a ne erotičnim.

– Mislim da Hefner želi da ostane upamćen u istoriji kao prefinjena i glamurozna osoba. Ali ja bih najmanje volela da budem zapamćena kao Hju Hefner – rekla je Glorija kasnije. Hefner joj je odgovorio:

– Upravo su žene najviše dobile time što smo se otarasaili licemernih staromodnih ideja o seksu. Neki se sada ponašaju kao da je seksualna revolucija bila zavera muškaraca da bi nešto k.esnuli. Jedna od najgorih posledica ženskog pokreta je predrasuda da je erotski impuls vezan sa željom da nekoga povredite.

Dodao je i da je u magazinu bilo mnogo više od duplerica. Recimo, „Plejboj“ je feljtonizovao „Farenhajt 451“ Reja Bredberija, kasnije objavljivao prozu Džona Apdajka, Doris Lesing i Vladimira Nabokova. Specijalizovao se za duge i iskrene intervjue, od Kastra, preko Sinatre do Branda i tadašnjeg predsedničkog kandidata Džimija Kartera, koji je priznao da je „u srcu počinio preljubu“. Džon Lenon je dao intervju za „Plejboj“ 1980. i ubrzo nakon toga je ubijen.

– Mislim da Plejboj intervjui, kako američki tako i domaći, spadaju u sam vrh novinarstva, a kako vreme prolazi, njihova vrednost postaje sve više istorijska – konstatuje Marko Vidojković.

Izreka da muškarci čitaju „Plejboj“ zbog tekstova a ne slika je samo delom bila šala. „Plejboj“ klubovi su uticali na kulturu i dali šansu mladim zabavljačima Džordžu Karlinu, Riču Litlu, Marku Raselu, Diku Gregoriju i Redu Foksu. Poslednji klub zatvoren je 1988. pošto ih je pregazilo veme, kako je Hefner objasnio.

Do tada je on već izgradio kompaniju od 200 miliona dolara prodavanjem licenci za lokalna izdanja magazina, izgradnjom kazina, kablovske mreže i filmske produkcijske kuće. Vratio se klubovima 2006. otvorivši jedan u Kazinu „Palms“ u Las Vegasu, potom i u Londonu, ali su otvaranja bila praćena protestima aktivistkinja za zaštitu prava žena.

Hefner je govorio da ga kritike nisu doticale, ali je 1985. doživeo blagi moždani udar, za šta je okrivio objavljivanje knjige „The Killing of the Unicorn: Dorothy Stratten 1960-1980“ (Ubistvo jednoroga: Doroti Straten 1960-1980) reditelja Pitera Bogdanoviča.

Stratenova je bila „Plejbojeva“ zečica i menadžerka koju je 1980. ubio suprug Pol Snajder, ubivši potom i sebe. Bogdanovič, koji je bio Dorotin momak u to vreme, napisao je da je Hefner pomogao u njenom ubistvu kao i da nije mogao da podnese šta je sve „Hefnerov magazin radio ženama“.

Nakon možanog udara Hju je predao kontrolu nad svojom imperijom ćerki feministkinji Kristi, iako je zadržao 70 odsto deonica i nastavljao da lično bira zečicu meseca i naslovnu stranu. Kristi Hefner bila je izvršni direktor sve do 2009.

Prestao je da uzima lake droge i da pravi brojne žurke. I njegov bračni život bio je više šou nego zbilja. Sa prvom suprugom Mildred Vilijams, kojom se oženio 1949, imao je dvoje dece. Razveli su se 1958. Bio je plejboj i pre „Plejboja“, čak i tokom tog prvog braka, kada je uživao u gledanju pornića, grupnom seksu i igrao poker u svlačenje. Prema sopstvenom priznanju, spavao je sa više od 1000 žena, među kojima su mnoge bile sa duplerica njegovog magazina.

Jula 1989. oženio se Kimberli Konrad, tada 27-godišnjom zečicom godine. I sa njom je imao dvoje dece. Rastavili su se 1998, ali su nastavili da žive vrata do vrata u Plejboj vili sa svoja dva sina. Konačno su se razveli 2010, a već sledeće godine Hju je zaprosio 24-godišnju Kristal Haris, takođe zečicu. Ona je otkazala venčanje četiri dana pre ceremonije, ali se posle predomislila, pa su se ipak venčali krajem 2012.

– Možda bi trebalo da budem samac – rekao je Hju par meseci kasnije. – Ali meni treba stalna romantična veza. Ja sam u suštivni vrlo romantična osoba i, iskren da budem, ono što zaista tražim u braku je kontinuitet i žena kojoj ću pokazati da mi je zaista stalo do nje – dodao je.

U 86. godini priznao je da nikada nije našao svoju srodnu dušu a za „Njujork tajms“ je 1992. sa suzama u očima izjavio da je veliki deo života proveo tragajući za ljubavlju na pogrešnim mestima.

Hju sa suprugom Kristal 2011.

Hju sa suprugom Kristal 2011.

„Plejboj“ je 2015. prestao da objavljuje slike nagih žena, zbog sve veće dostupnosti golotinje na internetu. Ali, Hefner i njegov magazin ostali su brend poznat širom sveta.

Izvor: Blic

Advertisements

Posted on 4. oktobra 2017., in Svaštara, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: