Prikupljamo VAŠA sećanja – DIZAJN U DOBA JUGE

Udruženje građana Art Distrikt iz Požarevca planira da u periodu od novembra 2017. do januara 2018. sprovede projekat “Dizajn u doba Juge” koji bi pored istraživanja estetike i dizajna socijalističke Jugoslavije (od enterijera, tehnike, igračaka, mode do logotipa, turizma i urbanog prostora) imao za cilj da svoje rezultate pretvori u izložbu koja bi pre svega bila organizovana u Požarevcu, sa planovima da ubuduće putuje i u druge gradove ex Yu prostora.

secanja

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da učestvuju u kreiranju izložbenog koncepta i da svoje predmete iz perioda od 1950-1980. godine dokumentuju, fotografišu i pošalju na naš mail. Svi odabrani predmeti biće izloženi sa odgovarajućim legendama o vlasniku i ličnoj istoriji predmeta.

Želja nam je da na taj način još bliže povežemo publiku sa konceptom stvaranja izložbe i kustoskom praksom koja je najpre slika sačuvanih sećanja pojedinaca.

Izložba je podeljena u nekoliko segmenata, a kako bismo Vam pomogli da adekvatne predmete “vidite” u vašoj dnevnoj sobi, podrumu ili na vikendici, u pitanju su sledeće celine:

  1. Logotipi (najuspešniji dizajnerski primeri logooa (npr. JAT, Jugoexport, Borovo,  Beko, Iskra, Beogradska banka kao i primeri znakova koji su stajali iznad glavnog ulaza u fabrike (npr. Utva Pančevo) i prodavnice (Komision, Univerzal).
  2. Stanovanje (tekstil, tapete, pločice, kunhinjski elementi, nameštaj, tekstil, ambalaža (npr. Podravka, Cocta, Zvijezda, Vim tečni, Merima Kruševac , Vegeta, Franck Kava), rasveta, pokućstvo (Kinder Lada posude), posuđe (npr. Jugokeramika, Inker, Gorica)
  3. Tehnika (telefon, radio, gramofon, mali i veliki kućni aparati od zamrzivača do fena, od fabrika npr. Iskra, Rade Končar, EI Niš, IMT, Zmaj, Sloboda Čačak, fototehnika Zenit…, ) kao i automobili (Fića i Jugo, traktor ili njihoav oprema)
  4. Moda (modni kreatori Mirjana Marić, Aleksandar Joksimović,  kožna galanterija Moda iz Velikog Gradišta, gumene čizme Jugoplastika (konfekcija Kluz, 1. Maj Pirot, Centrotextil, Lee Cooper, Borovo, Jugoexport, Triglav, Varteks…)
  5. Slobodno vreme (KOLEKCIONARSTVO, SPORT, PUTOVANJE, DETINJSTVO, “URADI SAM” )

5.1. Kolekcionarstvo (šibice, gramofonske ploče, značke, omoti čokolade, hotelski stikeri, paklice cigara, časopisi, kasice)

5.2. Sport (oprema, patike, rošule,skije (Elan) trenerke Startas, sportski program YASSA, program za plažu, plivanje i ronjenje), PONI i Tomos bicikl, memorabilije Sarajevske Olimpijada

5.3. Putovanje (Trst, plakati, razglednice  mape, JATovi kalendari)

5.4. Detinjstvo (gumene igračke, društvene igre, knjige, crtani)

5.5. “Uradi sam” (knjige, priručnici, fotografije, gobleni)

  1. Dizajn knjiga (Novo izdanje)

Postavili smo osnovni koncept onog što ćete vi nadograđivati sa svojim predmetima i svojim sećanjima…

Pošaljite nam fotografije vaših Jugo predmeta na email artdistrict.rs@gmail.com , poruku na našoj Fejsbuk stranici Art District ili okačite vašu fotografiju javno (public) uz haštag #dizajnUdobaJuge.

Kustos izložbe
Julija Bašić
Art Historian
Coordinator @ NGO Art Distrikt

Posted on 28. septembra 2017., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: