Novi istorijski roman Nikole Moravčevića: Uloga braće Anđelovića u raspletu srpske istorije srednjeg veka

Novi istorijski roman pisca iz Čikaga Nikole Moravčevića, „Braća Anđelovići“, upravo je objavljen u izdanju „Arhipelaga“. Radnja romana smeštena je u središnje decenije XV veka.

 

Dva brata, potomci grčkog vlastelina koji se povlači pred turskom vojskom sve do Novog Brda, gde jedno vreme biva upravnik grada, sticajem nesrećnih ličnih, porodičnih i istorijskih prilika naći će se na suprotstavljenim stranama. Tako će Mihailo Anđelović postati komandant vojske despota Đurđa Brankovića, dok je njegov brat Mahmud paša Anđelović, koji je u detinjstvu otet od strane Turaka i odveden u janjičare, u isto vreme veliki vezir Turske carevine.

Posle niza godina braća Anđelovići se sreću na pregovorima u trenutku kada je od srpske srednjovekovne države ostalo još samo opsednuto Smederevo. U toj tački nas roman Nikole Moravčevića Braća Anđelovići dovodi do ključnog pitanja: kakva je uloga braće Anđelovića u raspletu srpske istorije srednjeg veka?, piše u saopštenju izdavačke kuće „Arhipleag“.

Na drugoj strani, istorijsku i porodičnu sudbinu Anđelovića u Moravčevićevom romanu istražuje Vukan Petronić, američki profesor istorije srpskog porekla, koji pred političkim kampanjama savremene Amerike i pobedom Trampa na predsedničkim izborima beži u istraživanje srpske istorije srednjeg veka. Petronić je junak koji se pojavljivao i u nekim ranijim romanima Nikole Moravčevića, uvek u ulozi posvećenog istraživača srpske istorije srednjeg veka.

Rođen 1935. godine, Nikola Moravčević je pisac istorijskih romana i istoričar književnosti. Od polovine pedesetih godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, u Čikagu, gde je ostvario briljantnu univerzitetsku karijeru. Na državnom univerzitetu u Čikagu, gde je predavao srpsku i rusku književnost XIX i XX veka, osnovao je slavističke studije, da bi karijeru završio kao prorektor Univerziteta i direktor Uprave za univerzitetski razvoj.

Moravčević je u proteklih dvadesetak godina objavio seriju čitanih istorijskih romana, od kojih se neki, poput romana „Vreme vaskrsa“ i „Albion, Albion“, bave Srbijom u XX veku ali najveći broj njegovih dela fokusira se na srpsku istoriju XIV i XV veka. Posebnu pažnju čitalaca privukli su Moravčevićevi romani „Vitez u doba zla“, „Poslednji despot“, „Radičevo zaveštanje“, „Zapisi o srpskom carstvu“ i „Marko Mrnjavčević – nepriznati srpski kralj“.

Moravčević je objavio i istorijske romane „Beču na veru“ i „Grof Sava Vladislavić“. Prošle godine u izdanju „Arhipelaga“ objavljena je i piščeva istorijska studija „Srpske vlastelinke“ u kojoj se bavi sudbinom i državničkom ulogom šest znamenitih Srpkinja s kraja XIV i početka XV veka. Moravčević je dobitnik Nagrade „Rastko Petrović“ za životno delo (2011), a prošle godine je za Grofa Savu Vladislavića dobio Nagradu „Janko Veselinović“ za najbolji istorijski roman na srpskom jeziku.

Izvor: Blic

 

Posted on 28. septembra 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: