Najteže je sebe pogledati u oči

Najteže je sebe pogledati u oči jer tu ponekad vidiš sve ono što ne bi želeo videti na osobi na kojoj to nikada ne bi želeo.

Težak je to pogled jer tu nema glume i prevare, i u jednom pogledu sve otkriješ. Sve one maske koje si spremao za različite ljude i prigode tu padaju, ne stoji tu više maska za članove porodice, maska za prijatelje, maska za radne kolege, maska za poznanike, maska za svakog čoveka koji je na jedan način ušao u tvoj život.

mirrors-to-improve-rooms_gain-visibility-860x450_c

Najteže je sebe pogledati u oči jer je najteže imati razumevanja za tu osobu koja je pred tobom. Želeo bi da je to jedna drugačija osoba koja živi drugačiji život, ali uvek one neke nepredvidive i neželjene životne okolnosti učine od te osobe ono što ona ne bi želela biti. Najteže je sebe pogledati u oči jer tu nikada ne znaš što će sve izaći na videlo, koji će sve glasovi iz tebe progovoriti, što će sve iz podsvesti proključati, kakve će posledice toga susreta stvarno biti.

Najteže je sebe pogledati u oči jer tu nema ulepšavanja stvari, tu nema čitanja između redova.  Sve je tu posve jasno i u tome je najveći problem, jer nije onako kako bismo želeli. Tu vidiš svu prošlost svoju, sve strahove i sumnje, vidiš sve snove koji su se raspršili, vidiš glavnog aktera oblikovanja svoje sudbine, vidiš nevidljivu ruku koja vuče sve konce, vidiš sva ona iskustva koja si želeo proći a nisi jer nisi dovoljno jak i snažan.

Najteže je sebe pogledati u oči jer tu tek vidiš koliko trebaš raditi na sebi, koliko je tu pogrešnih uverenja kojih se moraš rešiti, negativnih navika kojima se uništavaš, razmišljanja koja te ubijaju, koliko je tu lica koja treba uskladiti, koliko je tu prostora kog trebaš zavoleti. No jednom kad sebe pogledaš u oči ništa više neće biti kao pre, tada ćeš prestati rat sa sobom i prihvatiti se onakvim kakav jesi. Živećeš jedan mirniji život.

Mario Žuvela

Izvor: Savetnik uspeha

Posted on 16. septembra 2017., in Filozofski kutak. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: