Advertisements

5 načina da se pripremiš za fakultet

Upis željenog fakulteta i početak studija predstavlja značajnu prekretnicu u životu svakog mladog čoveka. Prva godina na fakultetu zasigurno je najuzbudljivija, prepuna interesantnih susreta i saznanja, iako za neke studente zna da bude i poprilično zastrašujuća. Novo mesto, novi ljudi, nova iskustva, pritisak zbog ispita i pisanja stručnih radova, za pojedine studente mogu da predstavljaju veliki napor. Zbog toga je bitno da unapred budete pripremljeni, kako biste, bez velikih poteškoća, uspeli da uskladite studentske obaveze sa izlascima i druženjem sa prijateljima.

1. Istražite okolinu

Bilo da studirate u istom mestu gde i živite ili ste daleko od kuće, uvek je zgodno znati šta da očekujete u mestu studiranja. Proverite koje se institucije i mesta nalaze u okolini, restorani, marketi, knjižare, proverite čak i statistike kriminala ako želite da saznate koliko je taj deo grada bezbedan. Pogledajte slike na internetu područja gde se fakultet nalazi kako biste uvideli poziciju fakulteta u odnosu na okolinu. Na taj način se nećete osećati toliko kao „riba na suvom“, jer ćete lakše da se snađete kada budete putovali, na primer od fakulteta do stana.

2. Pridružite se grupi za ćaskanje

Ovo je nešto što odmah treba da uradite kada dođete na fakultet, jer je to možda i najlakši način da dođete do korisnih informacija. Većina fakulteta ima svoje zvanične stranice na internetu i onlajn grupe za razgovor, a možete pronaći i dosta stranica koje su pokrenuli sami studenti, što vam od početka može olakšati komunikaciju sa kolegama koji su na istom smeru ili slušaju iste predmete kao i vi. Na ovaj način možete da steknete prijatelje i pre dolaska na fakultet tako da se nećete osećati usamljeno. Samo zapamtite da su se svi studenti osećali isto kao i vi kada su bili na prvoj godini!

3. Upoznajte fakultet

Ovo je verovatno prva stvar koju ste uradili. Međutim, nije zgoreg da se još jednom osvrnete na pitanja ili nedoumice koje imate tako što ćete pretražiti sajt fakulteta ili ih lično kontaktirati. Ukoliko želite da upoznate fakultet pronađite slike fakulteta i saznajte gde je biblioteka na primer ili kancelarije na koje ćete često biti upućeni, a ukoliko je to moguće, preuzmite i mapu fakulteta sa interneta! Što se bolje pripremite i što više saznate o fakultetu to ćete pre uspeti da se prilagodite i da se osećate kao kod kuće kada stignete tamo.

4. Budite otvorenog uma

Studiranje predstavlja početak niza novih iskustava i avantura. Tu se ne radi samo o učenju, jer ponekad najvrednije lekcije naučite od prijatelja koga ste nedavno upoznali, u večernjem izlasku ili posetama institucijama kulture i sl. Ukoliko niste skloni isprobavanju novih stvari onda pokušajte da budete otvorenog uma kada stignete na fakultet, jer je veća šansa da ćete uživati u onome što fakultet ima da ponudi i verovatno ćete se super zabaviti!

5. Naučite da upravljate novcem

Morate da imate na umu da studiranje iziskuju značajna finansijska sredstva, jer pored obezbeđivanja knjiga i materijala za učenje, u redovne troškove svakako uračunajte i kiriju za stan, plaćanje računa, kupovinu hrane i troškove socijalnog života. Pre početka studija razradite plan trošenja novca kako vam se ne bi desilo da prebrzo potrošite sav novac (ovo se dešava češće nego što mislite).
Ukoliko ne želite stalno da pozivate roditelje i da im tražite novac, potrudite se da uskladite svoje svakodnevne troškove sa količinom novca koja vam stoji na raspolaganju. Ukoliko vam je lakše, napravite tabelu u kojoj ćete detaljno pribeležiti svoj finansijski plan.


Priredila: Tanja Mijatović
Izvor: iSerbia

Student World Online

 

Advertisements

Posted on 20. avgusta 2017., in Pomoć onima koji uče, Poučno. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Naučite da upravljate novcem.. Definitivno najteže haha

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: