Advertisements

Narodna verovanja na Preobraženje

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave jedan od osam velikih Hristovih praznika – Preobraženje.

preobrazenje-isusovo-ikona-teofana-grka-iz-1408-godine-ficer-620x350

Treće godine svoje propovedi na zemlji Gospod Isus je govorio svojim učenicima o stradanju koje ga čeka, ali i o slavi koja će uslediti posle razapinjanja. Pre stradanja hteo je da im delimično pokaže svoju božansku slavu.

Krenuo je sa Petrom, Jakovom i Jovanom na goru Tavor gde se pred  njima preobrazio.

„I zasija se lice njegovo kao sunce, a haljine njegove postadoše bijele kao svjetlost“. Pojavili su se pored njega Mojsej i Ilija, veliki starozavetni proroci i kada su to videli učenici, počeli su da se dive. Petar je tad rekao: „Gospode, dobro nam je ovdje biti; ako hoćeš da načinimo ovdje tri sjenice (kolibe): Tebi jednu, i Mojseju jednu, i jednu Iliji“.

Dok je Petar još govorio, udaljili su se Mojsej i Ilija, a sjajni oblak okružio je Gospoda i učenike, a došao je glas iz oblaka: „Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji; njega slušajte“. Kad su čuli ovaj glas učenici su pali na zemlju i zbog straha se nisu micali sve dok im Gospod nije prišao i rekao da ustanu i da se ne boje.

Zašto je Gospod vodio samo trojicu učenika na Tavor, a ne sve? Jer Juda, koji će ga izdati,  nije bio dostojan da vidi božansku slavu Učitelja, a Gospod nije hteo da njega samog ostavi pod gorom, da ne bi time izdajnik pravdao svoje izdajstvo.

Zašto se preobrazio na gori, a ne u dolini? Da bi nas naučio dvema vrlinama: trudoljublju i bogomisliju. Penjanje na visinu zahteva trud, a visina predstavlja visinu naših misli, tj. bogomislije.

Zašto se preobrazio noću? Noć je podesnija za molitvu i bogomislije nego dan i jer noć krije tamom svu zemaljsku krasotu, a otkriva krasotu zvezdanog neba.

Zašto su se pojavili Mojsej i Ilija? Da se razbije jevrejska zabluda da je Hristos neki od proroka. Mojsej i Ilija se javljaju kao Njegove sluge.

Dotle je Gospod mnogo puta pokazao učenicima svoju božansku moć, a na Tavoru im je pokazao Svoju božansku prirodu. To viđenje Njegovog Božanstva i slušanje nebeskog svedočanstva o Njemu kao Sinu Božjem trebalo je da posluži učenicima da veruju u Njegovu krajnju pobedu.

Zbog nekih sličnosti sa Bogojavljenjem, Preobraženje se naziva i letnja Bogojavljenska noć.

Za Preobraženje se vezuju i mnogobrojna narodna verovanja i običaji.

Prema rasprostranjenom verovanju, na Preobraženje ne valja preko dana spavati, jer ko tog dana odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti – pospan.

Smatra se da nije dobro plakati na Preobražanje, jer će taj plač preći u naviku.

Isto tako ne valja da ljudi ceo dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće.

Preobraženje pada u gospojinskom postu koji su, uglavnom, žene postile, ali tog dana je običaj da niko, bez izuzetka ne mrsi.

U nekim krajevima u Srbiji na Preobraženje se beru lešnici i preko cele godine čuvaju za lek, kad nekoga zaboli uvo. Verovalo se da će, kada se bolesniku daju takvi lešnici da ih pojede, on ozdraviti.

Bio je običaj da devojke i žene tog dana odrade od svakog ženskog posla pomalo, kako bi cele naredne godine bile vredne.

Izvor: Telegraf

Advertisements

Posted on 19. avgusta 2017., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: