10 jezivih činjenica o Zemlji koje garantovano ne znate

Mi mislimo da znamo sve o našoj rodnoj planeti, ali ne možemo manje biti u pravu. Naučnici su već otkrili mnogo toga o univerzumu, ali veruju da još uvek postoji mnogo toga što tek treba da otkriju o planeti na kojoj živimo. Mislili ste da je Mont Everest najviša planina? Da su pustinje najsuvlje mesto na planeti? Grdno ste se prevarili. Danas vam donosimo 10 fantastičnih zanimljivosti o Zemlji koje sigurno niste znali.

Mesec je jednom bio deo Zemlje

Švedski naučnici sumnjaju da se pre 4,36 milijardi godina, planeta Zemlja sudarila sa hipotetičkim telom nalik planeti zvanom Teja, što je dovelo do formiranja jedinog prirodnog satelita naše planete.

2. Za 250 miliona godina, kontinenti će se spojiti

Za 250 miliona godina, kontinenti će se spojiti

Kao što znamo, Pangea, superkontinent koji je postojao pre 175-335 miliona godina, podelio se na dva različita kontinenta, formirajući Lauraziju i Gondvanu. Kasnije su se oni podelili i formirali današnjih sedam kontinenata. Ali, naučnici veruju da će se kontinenti ponovo grupisati za 250-300 miliona godina, formirajući jedan superkontinet po imenu Pangea Ultima.

 

3. Veći deo naše planete uvek leži u mraku

Veći deo naše planete uvek leži u mraku
Kao što znamo, Svetski okean zauzima 71% površine naše planete. Dubina vode koja je izložena sunčevoj svetlosti, nije veća od 200 metara, pa je ostatak vode konstantno u mraku. Zbog toga, veći deo naše planete nalazi se u mraku u svako doba dana.

 

4. Susedne države mogu imati razliku u vremenu od 24 sata

Susedne države mogu imati razliku u vremenu od 24 sata

Uprkos činjenici da se Američka Samoa nalazi na samo 2.000 km udaljenosti od Linijskih ostrva, koja su deo države Kiribati, razlika u vremenu između njih iznosi 25 sati.

 

5. Mont Everest nije najviša planina na svetu

Mont Everest nije najviša planina na svetu
Mauna Kea na Havajima, ima nadmorsku visinu od 4.205 metara. Međutim, najveći deo ovog vulkana nalazi se ispod nivoa mora. Ako bi se merilo od dna do vrha, Mauna Kea bi bila visoka 10.203 metra, što je 1.355 metra više od Mont Everesta.

6. Zemljina atmosfera ima granice

Zemljina atmosfera ima granice
Karmanova linija je međunarodno prihvaćena linija koja se prostire na nadmorskoj visini od 100 km. Iako se zemljina atmosfera završava na mnogo većoj visini, ova linija je priznata kao granica između atmosfere naše planete i spoljnog svemira.

7. Najsuvlje mesto na Zemlji nalazi se na Antarktiku

Najsuvlje mesto na Zemlji nalazi se na Antarktiku

Uobičajeno verovanje je da se najsuvlje mesto na Zemlji nalazi u pustinji Atakama u Čileu, gde kiša nije pala hiljadama godina. Ipak, Mekmurdo suva dolina na Antarktiku, kišu nije videla skoro 2 miliona godina. Vetar ovde dostiže brzinu od 320 km/h.

8. Slatka voda čini samo 3% ukupne vode na Zemlji

Slatka voda čini samo 3% ukupne vode na Zemlji

Okeani i mora sadrže 97% vode na Zemlji, ali to je slana voda, koja nije pogodna za piće. Ostalih 3% čini slatka voda, od čega se 70% nalazi u glečerima, a 20% u Bajkalskom jezeru.

9. Najstariji hram je star 12.000 godina

Najstariji hram je star 12.000 godina
Gobekli Tepe, najstariji poznati hram, nalazi se u južnoj Turskoj. Istraživači veruju da rezbarenja na stubovima dokazuju da je pre oko 11.000 godina, udar komete doveo do naglog pada temperature na našoj planeti.

10. Jednoćelijski organizam je izazvao prvo masovno izumiranje

Jednoćelijski organizam je izazvao prvo masovno izumiranje

Naučnici sa Univerziteta tehnologije u Masačusetsu, izneli su teoriju koja objašnjava masovno izumiranje koje je izbrisalo skoro 90% svih živih bića na Zemlji. Bakterija po imenu Methanosarcina, iznenada se prenamnožila u okeanima pre 252 miliona godina, izazivajuću jedino masivno izumiranje insekata poznato nauci. Ovo je dali potklasi Archosauria jedinstvenu priliku da evoluira.

Izvor: Fokuzz.com

Posted on 11. avgusta 2017., in Svaštara, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: